60 toekomstige politie-inspecteurs leren van Stadsmariniers over wijkgericht werken

Op 20 oktober 2023, over deze onderwerpen: Veiligheid

Zestig toekomstige politie-inspecteurs kwamen op vrijdag 20 oktober naar Stad Oostende in het kader van hun opleiding aan de West-Vlaamse Politieschool in samenwerking met Vives Hogeschool. Ze kregen uitleg van drie Stadsmariniers en de leidinggevende commissaris over het wijkgericht werken in de stad en de samenwerking met de politie.

In oktober 2023 startte de basisopleiding voor toekomstige politie-inspecteurs aan de West-Vlaamse Politieschool. Een van de clusters van hun opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met Vives Hogeschool, namelijk Maatschappelijke Veiligheid. In die cluster krijgen de toekomstige politie-inspecteurs informatie over alle externe partners waarmee zij samenwerken in de praktijk. Dat gaat over een hele brede waaier aan partners, waaronder justitie, private veiligheid, hulpdiensten, welzijnsvoorzieningen, gemeenschapswachten,… De opleiding wil ook aandacht besteden aan projecten die tot stand komen door de samenwerking met verschillende (sociale) organisaties zodat de toekomstige politie-inspecteurs een duidelijker zicht krijgen op de plaats van de politie binnen die samenwerkingsverbanden.

Wijkgericht werken 

De zestig toekomstige politie-inspecteurs kwamen op vrijdag 20 oktober naar Stad Oostende om kennis te maken met het wijkgericht werken van de Stadsmariniers en hun samenwerking met de Wijkpolitie via de Gebiedsteams. Stadsmariniers maken gebruik van het wijkgericht werken om de leefbaarheid en het samenleven in de stad te optimaliseren. Het doel is om tot een ruimer integraal geïntegreerd beleid te komen, gericht op alle bewoners met als doel de kwaliteit van het leven, wonen en werken voor iedereen te verhogen.

Uitleg door Stadsmariniers en leidinggevende commissaris

De toekomstige politie-inspecteurs werden verwacht aan het Politiekantoor in de Lijndraaiersstraat in Oostende. Daar werden ze in drie groepen ingedeeld. Een groep kreeg in het politiekantoor uitleg van twee Stadsmariniers en de leidinggevende commissaris Tom De Ketelaere over het wijkgericht werken en de samenwerking met de Politie, een tweede groep kreeg ondertussen een rondleiding in het vernieuwde politiekantoor. De derde groep ging met een Stadsmarinier naar een wijk en kreeg er uitleg over verschillende uitdagingen. Ze kregen ook twee cases in het Centrum. Na een uur wisselden de groepen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is