MSOC viert 25-jarig bestaan

Op 19 oktober 2023, over deze onderwerpen: Welzijn - OCMW

Deze week vierde het Oostendse MSOC, een afkorting voor Medisch Sociaal Opvangcentrum, hun 25-jarig bestaan. MSOC Oostende was in 1998 pionier in de regio voor wat betreft drughulpverlening. Het Medisch Sociaal Opvangcentrum Oostende ondersteunt en begeleidt mensen met een complexe verslavingsproblematiek die illegale drugs gebruiken.

Pionierswerk

MSOC Oostende werd in het voorjaar van 1998 boven de doopvont gehouden in de Peter Benoitstraat. Het waren enkele dokters die samen met lokale beleidsmakers het initiatief namen. Het MSOC bewees zichzelf vrij snel en kreeg kort na de opstartjaren een stek in de Perronstraat. Ondertussen werd de financiering ook structureel geregeld via de overheid.

Vandaag is het MSOC een sterkhouder in het landschap van drughulpverlening. Jaarlijks worden een 620-tal mensen geholpen.

Smart on drugs

Het 25-jarig bestaan van het MSOC Oostende werd op 16 oktober gevierd met een academische zitting. Gastspreker is Steven Debbaut, criminoloog en onderzoeker bij Ugent. Hij is een autoriteit op vlak van drugbeleid en mensenrechten. Hij is ook woordvoerder van de gezaghebbende vzw ‘Smart on drugs’.

Multidisciplinair team

Het centrum staat open voor alle gebruikers die niet binnen het aanbod van andere hulpverlening passen. “De doelgroep vindt niet snel de weg naar hulpverlening. Daarom stelt het centrum zich zeer laagdrempelig op. Bijvoorbeeld met onze instuifwerking”, zegt bevoegde schepen Maxim Donck.

Bij het MSOC streeft een multidisciplinair team van artsen, verpleging en begeleiding naar het terugdringen van de schadelijke gevolgen van het druggebruik. De belangrijkste doelstelling is het opnieuw verhogen van de levenskwaliteit, eenvoudigweg door een beetje structuur en stabiliteit op te bouwen. Alle levensdomeinen komen hierbij aan bod: inkomen, huisvesting, relaties, tijdsbesteding…  Ontwenning is hierbij geen voorafgaande voorwaarde maar wel de uiteindelijke doelstelling. De cliënt staat centraal en bepaalt het tempo via haalbare tussenstappen.

Engagement

Bij het MSOC werken vraagt veel van de medewerkers. Vele cliënten brengen een zware rugzak aan problemen met zich mee. En situaties lijken soms uitzichtloos. Lucas Vandendriessche, directeur MSOC: “Toch slagen onze medewerkers erin om met veel inzet en veel engagement dag na dag kleine en grote verschillen te maken voor een doelgroep die door de samenleving vaak de rug toegekeerd wordt. Ik wil het team hiervoor van harte danken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is