Oostendse stadsbestuur vastberaden om stadsbegroting te herstellen en Oostende voor te bereiden op financieel gezonde toekomst

Op 16 mei 2025, over deze onderwerpen: Beleid & financiën

Op de Gemeenteraad van juni 2025 zullen de gemeenteraadsleden de Jaarrekening van 2024 van Stad Oostende vaststellen. Het nieuwe Stadsbestuur heeft in de voorbereiding de cijfers grondig geanalyseerd in functie van het Meerjarenplan 2026-2031. Het wordt een uitdagende budgettaire oefening.

De theorie achter de cijfers

De autofinancieringsmarge van de Stad is bepalend om de structurele, financiële gezondheid van de Stad te bewaken. Deze geeft namelijk aan hoeveel geld de Stad zelf overhoudt om te investeren in de toekomst van Oostende en haar inwoners.

Hoe is de financiële situatie in Oostende op vandaag?

De Vlaamse decreetgever stelt dat de autofinancieringsmarge van de Stad voor 2025 in evenwicht moet zijn. Uit de cijfers van 2024 blijkt dat dit voor Oostende een enorme uitdaging is.

De samenloop van drie belangrijke vaststellingen doen ons dit besluiten:

  1. In de jaarrekening staan inkomsten genoteerd die mogelijks niet tot effectieve ontvangsten leiden.
    • Belastingen op leegstand en ongeschikte panden is voor 13 miljoen euro ingekohierd, terwijl slechts één vijfde effectief betaald werd.
    • Wat betreft de GAS boetes werd 4,5 miljoen geraamd, terwijl er maar 3,1 miljoen gerealiseerd werd.
    • Minderwaarden (oninvorderbare bedragen) zijn bijgevolg ernstig gestegen (+20%).
  2. De totale investeringen die werden opgenomen in de cijfers (cumulatief ingeschreven investeringsbedrag) zijn te hoog en zijn onmogelijk te voldoen in één jaar. Daardoor worden heel wat investeringen naar een volgend jaar geschoven, doch die moeten wel gefinancierd worden.
  3. Omwille van die noodzakelijke financiering, worden kort lopende kredieten aangegaan. De kost daarvoor – en voor de stadsschuld – loopt echter op en is te hoog.

Het is in eerste instantie belangrijk om dit vast te stellen, om verder en grondig werk te kunnen maken van een gezonde financiële toekomst. Dit betekent dat de Stad voor de opmaak van de volgende Meerjarenplanning 2026-2031 enkele substantiële koerswijzingen zal moeten doorvoeren om tot een begroting te komen die aan de eisen van de Vlaamse decreetgever voldoet.

Voor de komende jaren moet er in de Oostendse cijfers gezorgd worden voor voldoende realistische inkomsten ter financiering van de uitgaven en de investeringen. Enkel zo wordt op een doordachte manier gewerkt aan het doel van het Stadsbestuur om vóór 2031 de schuldenratio te laten dalen, door een goeie verhouding te maken tussen de schulden en wat er in de stadskas binnenkomt.

Naar een nieuw goed werkend begrotingskader

Het aanpassen van de nog lopende meerjarenbegroting van de vorige legislatuur heeft geen zin. In de volgende maanden zal het Stadsbestuur wel intensief werken aan een nieuw, goed werkend begrotingskader voor Oostende voor de komende periode 2026-2031.

In dat nieuwe begrotingskader voor Oostende moet ruimte gecreëerd worden voor nieuwe initiatieven. Ruimte die er op vandaag noch aan de inkomsten- noch aan de uitgavenzijde is.

Op korte termijn zorgen we bijvoorbeeld voor een level playing field in verblijfstoerisme: momenteel betalen enkel de hotelbezoekers een citytaks op hun hotelkamer. In vakantiewoningen in vakantieverhuur moet er op vandaag niet extra betaald worden voor een verblijf in de Stad. Vanuit het idee dat zij allen gebruikers worden van de Stad en beroep doen op onze dienstverlening, moeten we dit in evenwicht brengen en hen aldus ook laten bijdragen.

Tegelijk zal de Stad moeten zorgen voor een realistisch en evenwichtig gefinancierd investeringsritme om Oostende verder uit te bouwen en klaar te maken voor de toekomst, zonder dat de schulden blijven stijgen. Er zijn de wegenwerken en de nodige aanpak van voetpaden, maar evenzeer moeten ook de stadsgebouwen op een betaalbare, kwaliteitsvolle manier gerenoveerd worden. Er is daar absoluut een inhaalbeweging nodig, want het ritme van die nodige verbeteringen was de laatste decennia laag. Dit betekent ook dat we keuzes moeten maken in de gebouwen. We stoten een deel van het patrimonium af om investeringen in het kernpatrimonium, zoals o.a. in het Conservatorium, het Stadhuis, Hotel Terminus, ... te kunnen financieren. 

Stad Oostende staat de komende maanden voor een nogal zware opdracht om de stadsbegroting te herstellen en de lucht uit de begroting te laten lopen. Het Stadsbestuur pakt deze uitdaging vastberaden en vol vertrouwen aan, vastbesloten om Oostende sterker te maken en voor te bereiden op een financieel gezonde toekomst.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is