Stad Oostende maakt leegstandbeleid menselijker

Op 14 maart 2025, over deze onderwerpen: Beleid & financiën

“Een menselijk beleid bij de aanpak van leegstand, verwaarlozing en verkrotting, waarbij boetes niet gebruikt worden als verdoken belasting”, dat staat uitdrukkelijk in het Bestuursakkoord van het nieuwe Oostendse Stadsbestuur. Hiervoor werkte het Stadsbestuur nu een nieuw leegstandsreglement uit. Tarieven focussen voortaan op oppervlakte en het aantal bouwlagen. Een vrijstelling van belasting kan voortaan ook omwille van ziekte, ongeval of hoge leeftijd én bij een renovatie kan men een extra vrijstellingsjaar bekomen. Er komt een plafonnering van de belasting vanaf 4 jaar leegstand. Tenslotte kan de bezwaarcommissie “overmacht” voortaan in overweging nemen in haar beoordeling en dit gebaseerd op bestaande rechtspraak. Het reglement wordt in maart 2025 aan de Gemeenteraad voorgelegd.

We stellen vast dat er op dit moment in Oostende heel wat langlopende procedures zijn voor heel hoge bedragen. Tussen 2013 en 2021 telde Oostende gemiddelde negen leegstandsdossiers per jaar. In de periode van 2022 tot en met 2024 tellen we gemiddeld 92 leegstandsdossiers per jaar. Volgens het huidige reglement betaal je met één leegstaande woonentiteit in het 5de jaar leegstand 45.000 euro leegstandstaks (in totaal over die 5 jaar is dat 112.500 euro).

De belastingsverordening wordt daarom grondig hervormd:

  1. Het basisbedrag voor de heffing wordt verlaagd en maken we afhankelijk van de oppervlakte en het aantal bouwlagen.
  2. Het aantal jaren dat we als vermenigvuldigingsfactor hanteren wordt geplafonneerd op 4 keer (4 jaar), waar vroeger de factor tot maal 10 kon gaan.

    • Het bedrag van de basisbelasting wordt vastgesteld op:

      • per woning of gebouw met een nuttige oppervlakte van maximaal 120m² en maximaal 1 bouwlaag: 3.000 EUR.

      • per woning of gebouw met een nuttige oppervlakte van meer dan 120m² of meer dan 1 bouwlaag: 3.500 EUR.

      • per woning of gebouw met een nuttige oppervlakte van meer dan 120m² en meer dan 1 bouwlaag: 4.000 EUR.

    • Het bedrag van de heffing is gelijk aan het resultaat van volgende formule:

      Het basisbedrag vermenigvuldigd met X+1, waarbij X gelijk is aan het aantal periodes van 12 maanden dat de woning en/of het gebouw zonder onderbreking is opgenomen is in het Leegstandsregister. X mag dus niet meer bedragen dan 4.

  3. De mogelijkheid voor vrijstelling wordt op twee vlakken uitgebreid:
    • Het zal mogelijk zijn om een extra vrijstelling te krijgen bij langdurig verblijf op andere plaats omwille van ziekte, ongeval of hoge leeftijd

    • Voor renovatie kan een extra jaar vrijstelling bekomen worden

  4. De bezwaarcommissie kan voortaan “overmacht” in overweging nemen in het beoordelen van aangetekende bezwaren op leegstandsdossier. Hierbij zal ze haar oordeel afstemmen op bestaande rechtspraak.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is