Stad Oostende treedt toe tot internationaal samenwerkingsverband EGTS

Op 5 maart 2025

Stad Oostende stapt in het samenwerkingsverband EGTS West-Vlaanderen - Dunkerque - Côte d'Opale. Op die manier maakt de Stad deel uit van een Frans-Vlaamse regiowerking die de samenwerking tussen lokale overheden vergemakkelijkt.

Stad Oostende is een kuststad met internationale uitstraling. Niet alleen trekken elk jaar heel wat toeristen naar Oostende. Daarnaast trekt Oostende internationale bedrijven en spelers aan dankzij de aanwezigheid van de luchthaven en een actieve zeehaven. Om haar internationale positie te verstevigen treedt de Stad nu toe tot de EGTS West-Vlaanderen - Dunkerkque - Côte d' Opale.

Maxim Donck, Schepen van Samenleven: "De EGTS is een sterk voorbeeld van internationale samenwerking en draagt bij aan een hechter en welvarender Europa door economische en sociale samenhang te versterken met concrete resultaten voor onze stad."

Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking

EGTS staat voor ‘Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking’. Het is een grensoverschrijdend samenwerkingsverband naar Europees recht dat territoriale samenwerking tussen publieke overheden faciliteert.

Sinds eind jaren 80 worden overheden sterk aangemoedigd om samenwerkingsprojecten over de grenzen heen op te starten met Europese financiering in het kader van Interreg. Om de projecten en uitwisselingen van publieke overheden in een juridisch, financieel en formeel kader te gieten, creëerden het Europees Parlement en de Raad van Europa in juli 2006 een instrument: de Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking (EGTS).

EGTS heeft als doel de economische en sociale samenhang van de Europese Unie te versterken. Er zijn bijna 70 dergelijke samenwerkingen opgericht over heel Europa. Sommigen zijn opgericht voor een bepaald project zoals het beheer van een natuurpark of voor een grensoverschrijdend ziekenhuis. Anderen organiseren hun grensoverschrijdende samenwerking in tal van beleidsdomeinen. 

Troeven uitspelen 

De EGTS werd ook opgericht om continuïteit te creëren op het vlak van economie, mobiliteit, arbeid, waterbeheer en dienstverlening. De samenwerking zet stappen om de troeven van de beide kanten van de grensregio uit te spelen. Interactie met en tussen bewoners, lokale besturen en experts staat daarbij centraal.

Dankzij de toetreding van Stad Oostende in dit samenwerkingsverband wordt het internationaal netwerk van de Stad verder uitgebouwd. Je leest meer over Europese samenwerkingen op www.oostende.be/europese-projecten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is