Basketbal en Toerisme in Oostende: hand in hand?

Op 26 mei 2011

In april was Oostende gaststad van de final-four van de Eurochallenge.  Voor de sportievelingen onder ons die het nu in Keulen horen donderen lichten we even toe.  Het gaat om het slotweekend van een Europese basketcompetitie met halve finales, finale en troosting.  Voor de volledigheid: het is de derde belangrijkste Europese competitie (van de drie).  Naast BC Oostende zelf, stonden twee Russische en één Sloveense ploeg op de affiche.

Het moet gezegd: de finale was alvast een wedstrijd om van te snoepen.  Intensiteit, talent en heel wat tactisch vernuft bij beide finalisten zorgden hiervoor.  BC Oostende haalde de finale net niet, het moest de duimen leggen voor de latere winnaar van de competitie.  Als je dan toch moet verliezen in de halve finale, kun je maar beter verliezen van de latere winnaar, moeten ze bij de gastheren hebben gedacht.  Nu daar valt iets voor te zeggen.  Het creëert de illusie dat je als verliezende halve finalist toch maar één wedstrijd verwijderd was van een Europese titel. 

Nu denkt u: zo’n uniek evenement in basketland naar Oostende halen, dat zal wat geven.  We geven ootmoedig toe, ook wij dachten dat de tent twee opeenvolgende dagen uitverkocht zou zijn.   De genaamde JVDL moet dat ook hebben gedacht.  Helaas, driewerf helaas.  Tijdens de finale was de zaal verre  van halfvol, of meer dan halfleeg zo u wil.  We konden onze ogen niet geloven.

U moet weten, we hebben de gewoonte om op de kleintjes te letten.  Onze gedachten en gebeden gingen dan ook uit naar de arme drommels die de rekening zouden moeten betalen.  Hoe gingen die ervoor zorgen dat de rekening na dit feestelijke weekend zou kloppen? 

Als ware sportliefhebbers vreesden we eerst voor een hap uit het budget van het volgende seizoen voor BCO.  Al een geluk dat het niet zover is gekomen.  Uit welingelichte bron hebben we vernomen dat de eerdergenoemde JVDL kort voor de start van deze baskethoogmis snelsnel bij Toerisme Oostende €142.000 extra heeft opgehaald (dat ophalen mag u bijna letterlijk nemen).  Wanneer dat soort dingen ter elfder ure nog gebeuren, kan het niet anders of er moet een onvoorziene omstandigheid het hoofd worden geboden, zoals bijvoorbeeld tickets die niemand wil kopen.  Een degelijke planning en begroting door de organisatoren had veel onheil kunnen voorkomen, dat begrijpt u.

Als dat allemaal klopt begrijpt u ook dat we hier toch wat vragen bij hebben.  Volgt u even mee.  Na afloop waren de organisatoren uiterst tevreden.  De rekening klopte, meer nog “ze hadden waarschijnlijk nog wat over.”  Vanuit Toerisme Oostende werd gelijk de boodschap uitgestuurd dat dit evenement voor toeristisch Oostende een enorme meerwaarde betekent.  We kunnen er ons iets bij voorstellen.  Precies of toeristisch Oostende zit te wachten op karrevrachten Russen en Slovenen. 

Nu, dat lijkt een gewoonte in Oostende: in de haven wachten ze op Chinezen die niet opdagen en bij Toerisme Oostende moeten Russen en Slovenen nu het mooie weer komen maken.  Wachten op Godot krijgt terstonds een nieuwe dimensie.

Tot slot reconstrueren we nog even dit verhaal.  De Stad geeft aan haar dienst Toerisme Oostende jaarlijks wat centen waarmee die laatste haar werk moet doen.  Toerisme Oostende moet dan plots een gat in het budget van ‘de basket’ opvullen.  De stad dat bent u, beste belastingbetaler. 

Als we het goed begrijpen hebt u dus dat putje opgevuld met wat nu kan doorgaan voor een bescheiden woning.  Het wisselgeld (“we hebben waarschijnlijk nog wat over”) mochten ze van u zelfs houden.  In dat geval hebben we voor u gebeden.  We hebben het graag gedaan.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is