Belasting op tweede verblijven in Oostende: 6 jaar hetzelfde tarief hanteren is geen verdienste, burgemeester

Op 22 mei 2013

Geachte heer burgemeester

De heisa over de lineaire verhoging van belasting op tweede verblijven, blijft duren. Niet verwonderlijk als u weet dat tweede verblijfstoerisme voor onze Vlaams kust van economisch belang is. Westtoer berekende dat het tweede verblijfstoerisme in 2011 goed was voor 43.9% van de totale omzet van het kusttoerisme. Niet niks dus voor een stad die zich als shopping-stad wil profileren, toch?

Vandaag wil u ons in de pers (Het Nieuwsblad) doen geloven dat de verhoging die de stad Oostende doorvoert, ineens meer dan de helft erbij, niet meer dan redelijk is.

Een eerst argument dat u daarvoor aanhaalt is dat het de eerste tariefverhoging is sedert 6 jaar. Welnu, dat is geen verdienste, wel integendeel. Tot 2 jaar geleden was het maximum toegelaten aanslagvoet 650€. Oostende hanteerde toen voor alle tweede verblijven, hoe kan het ook anders, 650€.

In 2011 kwam er een omzendbrief van de Vlaamse Overheid die het maximumtarief optrok naar 1.000€. Belastingen verhogen in een verkiezingsjaar (in 2011 beslist de gemeenteraad over de aanslagvoet van 2012), zag u waarschijnlijk niet zitten. U wachtte netjes tot net na die gemeenteraadsverkiezingen. Een verdienste en toonbeeld van moed kunnen we dat dus niet noemen.

Een tweede argument is dat het belastingtarief in de komende 6 jaar niet zal stijgen. Ook dat is geen verdienste: zelfs al zou u willen, u kan het tarief (gelukkig maar) niet verhogen. De omzendbrief, u weet wel.

Nog dit: in diezelfde omzendbrief vraagt de Vlaamse Overheid om niet voor alle tweede verblijven hetzelfde tarief te hanteren: “Een differentiatie van het tarief is wenselijk, zeker als hoge aanslagvoeten worden vastgesteld. (…)De aanslagvoeten kunnen gedifferentieerd worden, rekening houdend met bijvoorbeeld de ligging van het tweede verblijf in een welbepaalde zone van de gemeente of met de waarde van het tweede verblijf.”

Die suggestie hebben we u 2 maand geleden al gedaan. Toch eens werk van maken?

Met vriendelijke groet

Björn Anseeuw – Fractievoorzitter N-VA Oostende
Maxim Donck - Gemeenteraadslid N-VA Oostende

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is