In tien maanden tijd dubbel zoveel leefloners uit EU

Op 10 december 2010

Het bedrag aan leeflonen uitbetaald aan niet-Belgen uit de Europese Unie in Oostende verdubbelde in tien maanden tijd. Dat vernam volksvertegenwoordiger Manu Beuselinck (N-VA) uit het antwoord op zijn vraag aan minister Laurette Onkelinx. Manu Beuselinck pleit voor een betere samenwerking met DVZ en strengere controles door de stad.

Manu Beuselinck vroeg cijfers aan minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx over de leeflonen uitbetaald aan niet-Belgen voor de 13 centrumsteden en het land. „Voor Oostende ging het in september 2010 over 86.000 euro voor 153 niet-Belgen van buiten de Europese Unie en 14.000 euro voor 29 niet-Belgen uit de Europese Unie”, vertelt Beuselinck. „Voor de buitenlanders uit de Europese Unie is er een verdubbeling van het uitgekeerde bedrag in tien maanden tijd.  Als de stad niet snel ingrijpt loopt dit helemaal uit de hand.  Meer dan 1 miljoen euro leefloon uitbetalen per jaar aan niet-Belgen is voor een stad als Oostende bijzonder veel.”

Stad kan ingrijpen

„Ook in andere centrumsteden gaat het bedrag aan leeflonen voor niet-Belgen uit de EU omhoog”, vervolgt Manu Beuselinck. „De cijfers voor Gent zijn hallucinant maar voor Oostende moet het ook een stuk beter.  Een verdubbeling op tien maanden tijd is alarmerend.  De stad kan hier ingrijpen.  Het is de stad die beslist over aanvragen van verblijfsrecht door EU-burgers. Eén van de voorwaarden is dat de aanvrager een eigen inkomen heeft of financieel onafhankelijk is. De stad moet dit onderzoeken vóór ze EU-burgers hier inschrijft.” „Bovendien kan het stadsbestuur vanaf de aanvraag alle dossiers doorsturen naar de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).  DVZ heeft toegang tot meer databanken en kan dat beter controleren. Als mensen niet voldoen aan de voorwaarden, kan DVZ het verblijfsrecht in de eerste drie jaar ook opnieuw intrekken. Gezien de huidige evolutie betwijfel ik of Oostende de dossiers onmiddellijk doorstuurt.”

Houdbaarheid systeem

„Uiteraard vind ik niet dat er geen mensen naar hier mogen komen. Met mensen die aan alle voorwaarden voldoen, heb ik geen enkel probleem. Maar de sociale zekerheid is een verzekering waar iedereen volgens zijn mogelijkheden aan moet bijdragen. Als er te veel misbruiken zijn, is het systeem in de toekomst niet meer houdbaar. Het is dan ook onze plicht om aanvragen goed te onderzoeken, te evalueren en eventueel te weigeren”, besluit Manu Beuselinck.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is