Maaltijdprijzen dienstencentra oneerlijk t.a.v. horeca én te hoog voor echte behoeftigen

Op 9 oktober 2013

 

De prijzen van de maaltijden in de dienstencentra maken dat de sociaal zwaksten er niet terecht kunnen.  Tegelijk zorgen de prijzen er ook voor dat er voor een andere groep gebruikers, oneerlijke concurrentie speelt in het nadeel van de private horeca-sector.  De N-VA pleit dan ook voor een aanpassing van de tarieven.  Dat zegt N-VA-fractieleider Björn Anseeuw: “We willen een einde maken aan de oneerlijke concurrentie met de horeca-sector én we willen er voor zorgen dat  de armsten uit onze stad toch de kans krijgen om één gezonde maaltijd per dag te gebruiken.”

Laagste tarief onbetaalbaar voor de echte armen

Vandaag is het laagste tarief voor een maaltijd 4,10 €.  Voor mensen die het niet breed hebben is dat simpelweg te duur.  Björn Anseeuw:  Voor een alleenstaande moeder met drie kinderen is 16,4€ per dag al snel een flinke hap uit het zeer beperkte budget.  Nochtans lopen net zij het meest risico om gevangen te raken in de vicieuze cirkel van ongezonde of onregelmatige voeding – gezondheidsproblemen en ziektekosten – armoede.  Vandaag kan die groep niet terecht in de dienstencentra.  Dat is eigenlijk onbegrijpelijk.”

3 op 4 maaltijden wordt geserveerd aan hoogste tarief van 6,10€

Anseeuw vroeg cijfers op van begin 2009 tot eind augustus 2013 en kwam daarbij tot enkele opvallende vaststellingen.  Zo bleek dat 73% van alle verkochte maaltijden werd geserveerd tegen het hoogste tarief.  “Het illustreert nogmaals dat de zwaksten niet worden bereikt door de dienstencentra.  Daarnaast geeft het aan dat voor een deel van de mensen die vandaag 6,10 € betalen, dat een correcte prijs is.  Zo’n maaltijd kost vandaag aan de stad 8,75€.  Anderen zullen ongetwijfeld voldoende middelen hebben om de kostprijs te betalen.  Nog anderen kunnen zelfs de marktprijs betalen.  Iedereen is welkom om daar samen met anderen te komen eten.  Maar als we eerlijk zijn moeten we toegeven dat niet iedereen die er komt eten, financiële steun nodig heeft in de vorm van een gesubsidieerde maaltijd.  Ook in die zin willen de tarieven aanpassen of nieuwe tarieven toevoegen zodat we ook de horeca niet langer oneerlijke concurrentie aandoen”, besluit Björn Anseeuw.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is