Manu Beuselinck: een nieuw N-VA-gezicht in de kamer.

Op 5 december 2010

We hadden een gesprek met Manu Beuselinck, Oostendenaar en kersvers Kamerlid voor N-VA.  We hebben het over de uitdagingen voor Oostende en de prioriteiten die hij wil stellen in de Kamer en in Oostende. 

-Sedert 13 juni 2010 maak je deel uit van de 27-koppige N-VA-fractie in de Kamer.  Welke dossiers zullen jouw bijzondere aandacht krijgen in Brussel?

-Manu:  Ik ben lid van drie Kamercommissies: Sociale Zaken, Financiën en Begroting en tot slot de commissie Volksgezondheid, Leefmilieu en Maatschappelijke Vernieuwing.  Ik zal me vooral toespitsen op de Commissie Volksgezondheid.  Als Oostendenaar volg ik er natuurlijk ook de lokale en regionale dossiers op.

-Wat is voor jou één van de grootste uitdagingen voor Oostende?

-Manu: De stadskas baart me echt zorgen.  Een eerste blik op de begroting lijkt te suggereren dat het allemaal zo erg niet is.  Ik vrees echter dat de situatie veel zorgwekkender is. 

-Waarom denk je dat?

-Manu: Ik stel me toch heel wat vragen.  Hoeveel schulden zitten er verborgen in de autonome gemeentebedrijven?  Voor hoeveel miljoenen euro’s staat de stad borg?  Hoe raken de schulden aangegaan voor de renovatie van het Casino-Kursaal afbetaald? Wat als de kostprijs voor de renovatie van het oude Postgebouw (het aandeel van de Stad wordt nu geraamd op 13,9 miljoen euro) oploopt? Ook de afwikkeling van het dossier rond de vismijn dreigt ons nog veel geld te kosten. Wat mij betreft gaat politiek ook over het niet hypothekeren van de toekomst van de volgende generaties.

-Er zijn veel nieuwkomers in Oostende.  Hoe hou je dit leefbaar?

-Manu: Onze samenleving verkleurt.  Dat hoeft zeker niet negatief te zijn op voorwaarde dat de  nieuwkomers onze taal, wetten en gewoonten leren en vooral aan de slag kunnen om zo zelf hun steentje bij te dragen aan hun en onze welvaart.  Nu bieden zich teveel mensen aan die financieel afhankelijk zijn van de sociale zekerheid. Dit ondermijnt gans het zo waardevolle solidariteitssysteem. Bovendien bezorgt het de migranten als groep een negatief imago. Het onveiligheidsgevoel in sommige wijken heeft hier veel mee te maken. 

-Kun je als parlementslid hier mee het verschil maken?

-Manu: Jazeker.  Dit is een probleem dat de stad niet alleen kan verhelpen.  Daarom hebben we met N-VA wetsvoorstellen ingediend voor een strenger en duidelijker asiel- en migratiebeleid.

-Het gezicht van de stad is de voorbije jaren sterk veranderd.  Een goede zaak?

-Manu: De stad kon een facelift gebruiken.  Die is voor een stuk gerealiseerd. Oostende oogt zeker aantrekkelijker dan in de jaren 90.  Ik merk echter weinig van een lange termijnvisie vanuit het stadsbestuur. 

-Hoe bedoel je?

-Manu: Dat de stad gronden en gebouwen verkoopt om ze een andere bestemming te geven vind ik op zich geen probleem, maar soms lijkt het alsof men eerst kijkt hoeveel geld men nodig heeft om vervolgens het aantal toegelaten bouwlagen voor een project vast te leggen.  Hoe meer bouwlagen, hoe meer geld de stad voor de grond krijgt.  De rekening is dan snel gemaakt, maar of dit de beste manier is om aan stadsontwikkeling te doen?

Daarnaast is het ook soms pijnlijk om te zien hoe het stadsbestuur omspringt met schitterende panden uit de belle-époque.  Behalve mooi kunnen deze panden ook functioneel zijn.  Zo kunnen ze een belangrijke rol spelen in het leefbaar houden van de stad.

-Wat denk je over  de lokale economie? 

-Manu: Er is nog, letterlijk, veel werk aan de winkel.  Er worden inspanningen gedaan, zeker, maar bereiken die inspanningen het gewenste resultaat?  We hebben nood aan een ondernemingsvriendelijk politiek klimaat met voldoende overleg met en rechtszekerheid voor bedrijven.  We hebben nieuwe jobs broodnodig.  In september bedroeg de werkloosheidsgraad in Oostende 11,53%! Het West-Vlaams gemiddelde ligt op amper 5,94%.  Met onze troeven moeten we op dat vlak beter doen.

Anderzijds is Oostende weer een echte toeristische trekpleister geworden. Toeristen en Oostendenaars kunnen het hele jaar door boeiende dingen beleven.  Er is op dat vlak echt goed werk geleverd door Toerisme Oostende.

-Welke rol moet N-VA in Oostende kunnen spelen?

-Manu: We hebben geen gemeenteraadslid en dat is een serieuse handicap.  Het is onze bedoeling om er voor te zorgen dat N-VA vanaf 2012 een stem krijgt in de gemeenteraad om zo te kunnen wegen op het beleid.  We willen een partij zijn die meedenkt met andere mensen, organisaties en partijen over wat goed is voor Oostende en haar bevollking. Mensen die hieraan willen meewerken zijn altijd welkom.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is