Minderjarigen horen niet op straat te leven

Op 14 juli 2011

Kamerlid Manu Beuselinck (N-VA) is geschokt dat in Oostende minderjarige illegalen op straat moeten leven. Omdat Oostende de reputatie heeft van toegangspoort naar het
Verenigd Koninkrijk moet het Oostends havenbedrijf de nodige maatregelen nemen
om de haven  beter te beveiligen en op die manier de toevloed aan vluchtelingen
tegen te gaan.
 

Deze week bleek uit een reportage van DeWereldMorgen.be dat minderjarigen door mensensmokkelaars in Oostende worden gedropt en op straat in mensonterende omstandigheden  moeten zien te overleven. Voor de politie is het dweilen met de kraan open: deze minderjarigen krijgen een bevel zich in Brussel aan te bieden op de “Dienst Voogdij” waar hen een voogd zal worden toegewezen. Daarna moeten ze weer op straat worden gezet wegens een gebrek aan federale opvangplaatsen. Het aantal minderjarigen neemt ook toe en ze zijn steeds jonger.

Het is schandalig dat kinderen in dergelijke mensonterende omstandigheden moeten leven
en hierdoor in handen komen van mensensmokkelaars en andere criminelen
”, zegt Manu Beuselinck.

Doorgangroute

Oostende heeft, door het lakse beleid en de slechte beveiliging van de haven nu reeds de
reputatie één van de makkelijkste routes te zijn om het Verenigd Koninkrijk te bereiken
”,  vervolgt Beuselinck.  “Ik treed mijn collega Daphné Dumery dan ook bij in haar vraag aan het Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende om dringend iets te doen aan de ondermaatse beveiliging van onze haven.”

Volgens Manu Beuselinck kan enkel een strenger beleid, een betere beveiliging van de haven en
een uitbreiding van de bezetting van de reeds jaren onderbemande scheepvaart- en spoorwegpolitie er voor zorgen dat minder- en meerderjarige transitvluchtelingen Oostende niet langer als de toegang tot Groot Brittannië zien.

Enkel wanneer de toevloed aan illegale gelukszoekers in Oostende stopt zal een einde komen aan het feit dat kinderen gedwongen worden op straat of in kraakpanden te leven”, besluit Beuselinck.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is