U bent hier
N-VA Oostende wil sociale fraude binnen OCMW efficiënter aanpakken met onafhankelijke controlecel
De N-VA wil dat het OCMW van Oostende werk maakt van een aparte controle- en inspectiecel, zoals die al in andere centrumsteden bestaat. Zo wil de partij sociale fraude efficiënter aanpakken. Dat moet ertoe leiden dat de middelen nog meer kunnen worden ingezet voor diegenen die het in onze stad écht nodig hebben. “Het begeleiden én controleren van leeflooncliënten gebeurt in het OCMW van Oostende vandaag door éénzelfde persoon: de hardwerkende maatschappelijk assistent. Daardoor heeft deze als het ware 2 petjes op. Een aparte controle- en inspectiecel moet bijdragen tot een efficiënte en gestructureerde strijd tegen sociale fraude maar ook tot een goede hulpverlening: zo wordt ook de vertrouwensband tussen de maatschappelijk werker en de cliënt gevrijwaard. “ Dat zeggen N-VA raadsleden Vanessa Brysse, Sofie Defever en Joris Vanhecke.
Sociale fraude actief bestrijden.
N-VA laat er geen twijfel over bestaan: fraude is a-sociaal en moet actief worden bestreden. Een aparte inspectiecel moet dat mogelijk maken. Vanessa Brysse: “Wanneer misbruiken niet voldoende worden aangepakt, wordt het maatschappelijk draagvlak voor ons stelsel van sociale zekerheid en bijstand onderuit gehaald. Controle- maar ook fraudesystemen hebben vaak een eigen dynamiek. Net daarom kunnen gespecialiseerde mensen, niet alleen maatschappelijk werkers maar ook een jurist, hier een meerwaarde betekenen.“
Valsspelers glippen nu nog te vaak door de mazen van het net
Vandaag bestaat er een fraude-traject binnen het OCMW. Jammer genoeg is dat vaak onvoldoende om de valsspelers eruit te gooien. “Zo was er een student die op basis van een vervalst rapport nog maanden leefloon kreeg vooraleer z’n bedrog werd ontdekt. Of wat te denken van een veertiger die leefloon ontvangt en per toeval wordt betrapt door z’n maatschappelijk werkster terwijl die aan de slag is in een horeca-zaak? En dan was er ook nog een buitenlands koppel dat leefloon kreeg en waarvan pas na 4 jaar, opnieuw toevallig, wordt ontdekt dat ze bijna al die tijd in hun thuisland verbleven. Dat geld terugvorderen is nagenoeg onmogelijk: het is al lang verdwenen. Een systematische en gestructureerde controle, zeker bij vermoeden van fraude, moet deze wantoestanden de wereld uit helpen”, zegt Vanessa Brysse.
Vertrouwensband van levensbelang voor goede hulpverlening
Met haar voorstel wil de N-VA ook de vertrouwensband tussen hulpverlener en hulpbehoevende veilig stellen. Ook daarom wil ze hulpverlening en controle scheiden. “Wekelijks word ik in het bijzonder comité sociale dienst geconfronteerd met één of meerdere ‘moeilijke dossiers’. De maatschappelijk assistenten kennen hun pappenheimers goed en voelen misbruik vaak aan. Doordat ze vandaag tegelijk moeten begeleiden en controleren, kunnen ze niet altijd voluit inzetten op een vertrouwensband met de hulpvrager. Het is dan zoeken naar een delicaat evenwicht, waardoor zowel begeleiding als controle soms voor een stuk in het gedrang kunnen komen”, zegt Sofie Defever.
Voorstel op de agenda
N-VA Oostende zet het voorstel op de agenda van de volgende OCMW-raad. “Een aparte inspectiecel moet, aan de hand van een echt draaiboek, de strijd tegen de sociale fraude kunnen versterken. Alleen zo kunnen we de schaarse middelen optimaal inzetten voor diegenen die het echt nodig hebben”, besluit Joris Vanhecke.