N-VA niet te spreken over Sociaal Huis dat 32 banen schrapt voor leefloners.

Op 17 december 2013

In 2014 wordt in het sociaal huis het aantal zogenaamde art60§7- tewerkstellingen afgebouwd van 202 naar 170.  Dat beslisten Open-VLD, CD&V en sp.a in de OCMW raad van dinsdag 17 december. N-VA vindt dit een kortzichtige en zeer a-sociale maatregel. N-VA raadslid Sofie Defever is verbouwereerd: “Hiermee ontzegt men 32 mensen per jaar hun ticket vanuit het leefloon naar een zelfredzaam bestaan. De meerderheidspartijen besparen hier op één van hun kerntaken: het activeren van OCMW-clienten.  Dit is onbegrijpelijk.  De rekening wordt doorgeschoven naar de sociaal zwaksten die wel een inspanning willen leveren, en dat uit puur budgettaire overwegingen.”

Besparing op de rug van de zwaksten van de maatschappij

Eén van de belangrijkste opdrachten van het OCMW is de meest kwetsbaren ondersteunen op weg naar een job op de reguliere arbeidsmarkt  Een tewerkstelling in art.60§7 is daarbij voor velen een tussenstap.  N-VA raadslid Vanessa Brysse: ”Een job hebben, is dé manier om uit de armoede te geraken.  De functie van een art. 60§7-tewerkstelling is dubbel: het geeft de kans aan mensen die niet in orde zijn met hun verzekerbaarheid, daarvoor voldoende rechten op te bouwen om zichzelf in orde te stellen.  Door zinvolle arbeid te verrichten, voelt men zich daarenboven meer gewaardeerd en verhoogt het zelfbeeld, wat helpt om zich te handhaven in de samenleving. Het is voor velen een onmisbare stap naar maatschappelijke reïntegratie. Daarop besparen, is ronduit a-sociaal.”

Het Sociaal huis bespaart amper op zijn eigen apparaat

Het stuit de N-VA’ers bijzonder tegen de borst dat de meerderheidspartijen besparen op één van de kerntaken, en niet op het eigen apparaat.  Dat dat op de koop toe ten koste gaat van de activering van de meest kwetsbare werkzoekenden kan al evenmin op enig begrip rekenen.  “Het is niet door die mensen kansen te ontzeggen, dat zij en hun problemen plots zullen verdwijnen.”, besluiten de N-VA’ers.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is