N-VA vraagt vaste post spoorwegpolitie in Oostende

Op 20 september 2011

"Eindelijk maakt het havenbestuur van Oostende werk van een betere beveiliging van de haven. Dat had sneller gekund, want het probleem sleept al jaren aan." Dat zeggen N-VA-Kamerleden Manu Beuselinck en Daphné Dumery. Zij vragen dat minister Turtelboom snel werk maakt van een vaste post voor de spoorwegpolitie.

Beuselinck: "Al maanden vragen wij dat ook het havenbestuur een bijdrage zou leveren in de strijd tegen de illegalen. Eerst werden we door voorzitter Johan Vande Lanotte weggelachen. Uiteindelijk is hij nu toch tot andere inzichten gekomen."

Vaste post voor spoorwegpolitie

N-VA vindt de bijdrage van minister Turtelboom veel te mager. De spoorwegpolitie moet een vaste post krijgen in Oostende: daar moet Turtelboom snel werk van maken.
Beuselinck: "Nu is er in West-Vlaanderen slechts één vaste post: in Brugge. Van daaruit moet de spoorwegpolitie uitrukken naar alle uithoeken van de provincie: van De Panne tot in Knokke, van Oostende tot in Kortrijk." In het toeristisch seizoen en tijdens de Paasvakantie was de spoorwegpolitie in Oostende wel al aanwezig tijdens de ochtend- en avondspits. Nu wordt deze aanwezigheid ook verzekerd buiten het toeristisch seizoen. Deze beperkte uitbreiding is echter onvoldoende. "Illegalen houden uiteraard geen rekening met de uurregeling van de treinen. De logica achter deze beperkte aanwezigheid in de strijd tegen illegalen ontgaat me dan ook," zegt Manu Beuselinck.

Maar er is meer: "Je kunt Oostende als eindstation, kuststad en centrumstad niet vergelijken met pakweg het station van Torhout", zegt Manu Beuselinck. "Los van de illegalenproblematiek lijkt het me meer dan logisch dat er in Oostende dan ook meer politie aanwezig is. De lokale politie is al druk bevraagd. En dan moet ze ook nog uitrukken voor bijvoorbeeld assistentieverzoeken door treinbegeleiders, terwijl dat eigenlijk een taak is voor de spoorwegpolitie. Een vaste post van de spoorwegpolitie in Oostende is dus echt geen luxe maar een pure noodzaak." besluit Manu Beuselinck.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is