U bent hier
OCMW Oostende moet zorgvuldiger omgaan met haar vrijwilligers
Het OCMW van Oostende gaat niet zorgvuldig genoeg om met haar vrijwilligers. Dat zegt Sofie Defever, OCMW-raadslid voor N-VA. Ze doet dat naar aanleiding van een brief waarmee 11 vrijwilligers 2 weken geleden, na jarenlange inzet, koudweg bedankt werden voor hun diensten. Sofie Defever: “Wanneer je ineens 11 vrijwilligers op straat zet, is er iets grondig fout. Ik begreep meteen dat dit over een zeer ingrijpende gebeurtenis in het leven van deze mensen gaat, gezien deze 11 personen al jarenlang vrijwilligerswerk doen. Ze kennen de cafetariabezoekers en doen dit belangeloos. Hun weekinvulling is erdoor bepaald. Ook voor het OCMW is hun werk heel erg belangrijk. Vandaag zijn er, door hun vertrek, onvoldoende vrijwilligers om de taken van deze mensen over te nemen”.
Inzagerecht raadsleden beknot
Sinds 2005 bestaat er meer duidelijke wetgeving rond vrijwilligers. Er wordt ook algemeen aangenomen en erkend dat er analogieën zijn tussen arbeidsrecht en rechten van vrijwilligers. “Zo is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat met elke vrijwilliger een overeenkomst wordt afgesloten waarin duidelijke afspraken zijn vastgelegd.” zegt Sofie Defever. “Het dispuut tussen vrijwilligers en OCMW zou onder andere gaan over fooien die vrijwilligers soms krijgen. Begin vorige week al vroeg ik daarom de overeenkomsten met die 11 vrijwilligers op. Vandaag heeft men die overeenkomsten nog altijd niet voorgelegd. Wanneer ik de vraag stel of die afsprakennota’s wel bestaan, kreeg ik zelfs geen antwoord. Ik eis dan ook de nodige transparantie: als raadslid heb ik inzagerecht. Blijkbaar houden sommigen binnen het Oostendse OCMW niet van pottenkijkers."
Gratuite beschuldigingen en manke communicatie
In de week van 23 januari kregen 11 vrijwilligers dus een brief waarin het OCMW ‘akte neemt van hun ontslag’. Defever: “Dit is op z’n minst vreemd te noemen, zeker als je weet dat heel wat van die mensen zelf nooit ontslag hebben genomen. Wat zit daar dan achter?”
Veel schrijnender nog zijn de gratuite beschuldigingen aan het adres van deze mensen. "Dinsdag verklaarde de voorzitter doodleuk dat er waarschijnlijk geld in de zakken van de vrijwilligers verdween. Op de zitting van de OCMW-raad dinsdagavond moest Vanessa Vens op mijn vraag toegeven dat ze daar geen enkel bewijs voor heeft. Dat een vermoeden van schuld al genoeg is om mensen aan de deur te zetten is bedenkelijk. Nog veel erger is dat hun proces door de OCMW-voorzitter in de pers wordt gemaakt. Mensen zullen wel twee keer nadenken vooraleer ze nog vrijwilliger worden bij het OCMW", aldus Sofie Defever.
Vertrouwen met vrijwilligers opnieuw herstellen
Het werk van vrijwilligers is van onschatbare waarde. Ze zijn een deel van het cement van onze samenleving. Voor N-VA is het dan ook duidelijk: het vertrouwen met die vrijwilligers moet, als het enigszins kan, worden hersteld. “Als de communicatie omtrent afspraken onduidelijk en ‘ongelukkig’ gebeurde, dient een herstel- en/of evaluatiegesprek met elk van deze ontslagen vrijwilligers te gebeuren. De bedenkelijke uitspraken van voorzitter Vens in de pers helpen daar natuurlijk niet bij. Volledig ingevulde en ondertekende vrijwilligersovereenkomsten met afsprakennota's dienen te worden voorzien en bij ontslagen moet de bevoegdheid bij de raad liggen.” besluit Sofie Defever.