OCMW-raad neemt N-VA-voorstel voor betere aanwezigheidsregistratie Nederlandse les in overweging

Op 19 februari 2014

N-VA wil een geautomatiseerde controle van de verplichte aanwezigheden in de Nederlandse les van OCMW cliënten.  Nu moeten cliënten hun aanwezigheden staven aan de hand van een document dat ze zelf moeten bezorgen aan de maatschappelijk werker.  “Door, in overleg met de scholen, te werken met een rechtstreekse dataoverdracht, kan dat efficiënter en minder fraudegevoelig,” zegt OCMW-raadslid voor de N-VA, Vanessa Brysse. De OCMW-raad besloot het voorstel van Brysse verder te onderzoeken en in overleg te treden met de scholen en andere gemeenten waar nu wel al op die manier wordt gewerkt.

Minder fraudegevoelig en niet langer stigmatiserend

Vanessa Brysse: “Als een OCMW cliënt zelf zijn aanwezigheidsblad moet laten invullen en bezorgen aan zijn maatschappelijk werker, dan brengt dat nogal wat onnodig papierwerk en over- en weer geloop met zich mee. Het kan nochtans een stuk eenvoudiger en minder fraudegevoelig.  De scholen werken nu al met geautomatiseerde aanwezigheidslijsten en kunnen deze gegevens automatisch aan het OCMW bezorgen. Zowel voor de onderwijsinstellingen als voor de maatschappelijk werkers zou dat een stuk efficiënter zijn.  Zo kunnen cliënten die taalonwillig zijn sneller worden opgemerkt. Nu moet een OCMW-cliënt elke les het OCMW-aanwezigheidsdocument aanbieden. Voor de medeleerlingen wordt zo meteen duidelijk dat iemand steuntrekker is. Dat werkt stigmatiserend en dat is nergens voor nodig.“

OCMW-raad neemt voorstel in overweging

N-VA stelde op de raad van 18 februari voor om te overleggen met de verschillende onderwijsinstellingen die Nederlandse les aanbieden om zo tot een rechtstreekse dataoverdracht te komen.  Vanessa Brysse: ”Er zijn voorbeelden van scholen waar deze uitwisseling kan. Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat een dergelijke samenwerking tot op heden niet bestaat. We moeten alles in het werk stellen om de maatschappelijk assistent administratief te ontlasten. Dit voorstel draagt daar alvast zijn steentje toe bij.”  De OCMW-raad besloot om in overleg te gaan met de betrokken onderwijsinstellingen én met andere gemeenten, zoals Lokeren, waar nu al op deze manier wordt gewerkt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is