Uitgaven leefloon Oostende stijgen in 1 jaar met één derde. De N-VA vraagt ommekeer.

Op 17 oktober 2013

De N-VA wil dat Oostende eindelijk werk maakt van een evenwicht tussen de draagkracht en het draagvlak van haar stad. “Uit cijfers die OCMW-raadslid Sofie Defever opvroeg, blijkt dat de kost voor het leefloon en equivalent leefloon dit jaar met een derde toeneemt in vergelijking met vorig jaar. Deze situatie is onhoudbaar. Het wordt tijd voor een grondige evaluatie en een andere aanpak,” aldus Vanessa Brysse en Sofie Defever, OCMW raadsleden voor de N-VA.  “Ook al werd een ommekeer in het OCMW-beleid aangekondigd, na 1 jaar in deze legislatuur is daar in de cijfers alvast niets van te merken, wel integendeel”, luidt het.

Aantal te integreren mensen stijgt

 Alles samen werd in 2012 10,9 miljoen euro uitgegeven aan leefloon en equivalent leefloon in Oostende. Voor de eerste helft van 2013 staat de teller al op ruim 7,2 miljoen euro.  “Als deze evolutie zich verder zet, komen we voor 2013 uit op bijna 14,5 miljoen euro.  Niet alleen de uitgaven stijgen schrikwekkend, ook het aantal mensen met een leefloon groeit.  Er is veel tijd en moeite nodig om deze mensen aansluiting te laten vinden met onze gemeenschap.  Tegelijk stellen we vast dat Oostende op vlak van integratie van sociaal zwakkeren vandaag al tekort schiet.”, zegt Sofie Defever.

1 op 9 leefloners is Afghaan.  Hun aantal groeit pijlsnel

Opvallend is dat de groep Afghanen die OCMW-steun krijgt, zeer snel groeit: In 2010 waren dat er 68, in juni 2013 waren dat er al 195 of zowat het drievoudige.

“1 op 9 leefloontrekkers in Oostende is Afghaan.  Het gaat hier vooral om jonge mannen (16-24 jaar) die veelal een beperkte opleiding genoten in hun thuisland. Dit betekent dat er zeer zware integratietrajecten nodig zijn om deze mensen een toekomst te kunnen bieden.  Vaak komen ze bij ons via andere centrumsteden, waar blijkbaar een meer ontradend beleid gevoerd wordt.” besluit Vanessa Brysse.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is