U bent hier
Budget stad Oostende: U betaalt de gepeperde rekening
Een gepeperde rekening. Dat is wat dit stadsbestuur, met meerderheidspartijen sp.a, open VLD en CD&V, doorschuiven naar de toekomst én naar de Oostendenaar. Dat zegt fractieleider voor de N-VA in de gemeenteraad, Björn Anseeuw: “Jaar na jaar heeft dit stadsbestuur het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. De redenen hiervoor zijn altijd dezelfde: een niet-aflatende spilzucht, een beleid gebaseerd op cliëntelisme voor het eigen kiespubliek en een gebrek aan visie voor de toekomst.”
Kunstgreep 1: Vul het ene gat door een nog groter gat te maken
De stad Oostende heeft het steeds moeilijker om haar enorme schulden af te betalen. “Daarom kiest de stad er nu voor om leningen over 5, 10 en 15 jaar voortaan af te betalen over 20 jaar. Tegen een rentevoet van 1,74 procent, hoger dan die van bijna de helft van de oorspronkelijke leningen. Daarbovenop komt nog eens een wederbeleggingsvergoeding van 1,4 miljoen euro Alles samen kost dit u 2,2 miljoen euro meer. Bovendien worden de schulden verder doorgeschoven naar de toekomst.”
Kunstgreep 2: Hou eerst uitverkoop en verkoop daarna wat je nog niet hebt
Besparen ziet dit stadsbestuur niet zitten. Lintjes knippen net voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen wel. Alleen: het geld is op. “Toch wil men investeren voor de lintjes,” zegt Anseeuw. “In het verleden verkocht men al tientallen gebouwen. Schoolgebouwen gaf men zelfs gratis weg.
En nu? Nu verkoopt men wat men nog niet heeft: toekomstige opbrengsten van aandelen. Zo wil men 50 miljoen euro krijgen om elk jaar 3 miljoen euro terug te geven. Hoe lang? Johan Vande Lanotte zei dat dat wel voor eeuwig kon zijn. Na 33 jaar heb je zo al 100 miljoen betaald voor de 50 miljoen die je kreeg. Een dure grap!” fulmineert Björn Anseeuw.
De N-VA wil dat dit financieel wanbeleid nu stopt. “Facturen doorschuiven naar de toekomst is onrechtvaardig. Steeds grotere putten maken om oude te vullen is onverantwoord. De platte uitverkoop van de stad maakt Oostende alleen maar armer. En u? U betaalt de gepeperde rekening,” besluit Björn Anseeuw.