Energie-efficiëntie en creativiteit hand in hand: Kunstacademie klaar voor de toekomst

Op 17 oktober 2023, over deze onderwerpen: Cultuur en kunst, Mobiliteit en openbare werken

De afgelopen maanden voerde Stad Oostende met succes drie energiebesparende werken uit aan de Kunstacademie in de Dokter Verhaeghestraat. Deze aanpassingen leveren aanzienlijke voordelen op voor zowel de stad als de leerlingen en leerkrachten aan de Kunstacademie. De verschillende maatregelen zullen het energieverbruik verminderen en het comfort in het gebouw vergroten.

Op de daken van de Kunstacademie kwamen er maar liefst 390 zonnepanelen die in totaal ongeveer 117.000 kWh per jaar opleveren. Dit betekent meteen een belangrijke stap in de richting van hernieuwbare energie waarbij ook andere stadsgebouwen gebruik kunnen maken van de opgewekte energie. De jaarlijkse opbrengst van de zonnepanelen is een aanzienlijke kostenbesparing voor Stad Oostende. De Kunstacademie zal de opgewekte energie voor eigen verbruik gebruiken, terwijl de resterende energie via energiedelen wordt verdeeld onder andere stadsgebouwen. Op deze manier wil Stad Oostende aantonen dat daken essentieel zijn in de energietransitie.

Stad Oostende blijft zich inzetten voor groene toekomst

Bovendien kreeg de Kunstacademie een geavanceerd gebouwbesturingssysteem zodat het energieverbruik in het gebouw nauwkeuring gemonitord en geregeld wordt. De Stad zorgde ook voor nieuwe ledverlichting en bespaart hierdoor niet alleen energie en geld, maar verhoogt ook het comfort. Op die manier is de Kunstacademie nu niet alleen klimaatvriendelijker, maar is het er ook aangenamer vertoeven. In totaal zijn de energiebesparende ingrepen meteen goed voor zo’n 36 ton CO2-reductie. Stad Oostende blijft zich inzetten voor een groenere toekomst en een verantwoord beheer van haar gebouwen.

Budgetneutrale besparingen op energie

Al deze maatregelen zullen een jaarlijkse besparing van meer dan 31.000 euro opleveren. Bovendien vermindert de nood aan onderhoudsinterventies ten opzichte van de vorige verouderde installatie, wat opnieuw de kosten verlaagt.

Het plaatsen van de nieuwe, duurzame installaties in de Kunstacademie is een investering van 153.883 euro (zonnepanelen: 141.846 euro, besturingssysteem: 33.838 euro en verlichting: 118.618 euro). De kosten worden volledig terugbetaald met de gerealiseerde winst door energiebesparing. De verwachte terugverdientijd voor de zonnepanelen bedraagt in dit project acht jaar. Voor het besturingssysteem en de verlichting is dat respectievelijk twaalf en vijftien jaar.

Verder het energieverbruik van de Stad verlagen

Deze realisaties kaderen binnen het Energiezorgplan 2: een samenwerking tussen Stad Oostende, Energiehuis Oostende en Fluvius. Het doel van dit plan is om dankzij een combinatie van energiebesparing en de opwekking van hernieuwbare energie het verbruik drastisch te verlagen.

Zo halveert Stad Oostende de CO2-uitstoot in de stadsgebouwen (1.322 ton CO2) en bouwt ze mee aan een klimaatneutrale toekomst zoals beschreven in het klimaatplan 'Leefbaar Oostende'. De Stad wil de stadsgebouwen klimaatneutraal maken tegen 2040.

Energiezuinige woningen voor de Oostendenaars

Wil je als Oostendenaar ook bekijken hoe jouw woning energiezuiniger kan en hoe je energetische ingrepen kan financieren? Neem dan zeker eens vrijblijvend contact op met het Energiehuis Oostende voor gratis advies. Je vindt alle contactinfo op www.oostende.be/energiehuis.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is