Gemeenschapswachten en Politie Oostende markeren fietsen op school

Op 25 januari 2023, over deze onderwerpen: Veiligheid

De Stad Oostende vindt elk jaar bijna 1.000 weesfietsen terug op het openbaar domein. Een aantal fietsen kan worden teruggegeven aan de eigenaar. Om dit aantal te verhogen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk burgers hun fiets laten markeren. In samenwerking met het College Petrus & Paulus Oostende markeerden de Gemeenschapswachten gratis fietsen op school. De Lokale Politie stapte ook mee in de actie.

In samenwerking met het College Petrus & Paulus Oostende markeerden de Gemeenschapswachten woensdag 25 januari heel wat fietsen van leerlingen. “Mits voorafgaande toestemming van de ouders werden de fietsen verzameld op de speelplaats en kregen ze een eigen identificatienummer”, stelt Schepen Donck. “Je fiets laten markeren kent namelijk vele voordelen. Het belangrijkste is dat een teruggevonden gemarkeerde fiets sneller gelinkt kan worden aan de eigenaar. Wordt jouw gemarkeerde fiets gestolen, dan kan je daarnaast zes weken lang gratis een fiets lenen bij de Gemeenschapswachten”.

Het aanbod om fietsen te graveren staat open voor alle scholen. Elke school kan dit kosteloos aanvragen via de dienst Gemeenschapswachten. Naast gerichte acties op scholen, blijft de Stad het hele jaar door inzetten op het markeren van fietsen. Je kan hiervoor ook steeds terecht bij de de dienst Gemeenschapswachten in het Stadhuis. Een afspraak maken kan telefonisch via 059 25 86 36 of per mail naar gemeenschapswachten [at] oostende.be.

Schepen Waldmann vervolgt: "Naast de voordelen van een gemarkeerde fiets, maken de leerlingen zo ook kennis met de dienstverlening van de Stad en de politie. Het is belangrijk in het kader van een groeiende burgerzin, dat deze partners goed gekend zijn bij jongeren. Via een actie als deze gebeurt dat op een toegankelijke manier.”

Korpschef Philip Caestecker vult nog aan: "In het spijtige scenario dat een fiets alsnog wordt gestolen, roept Politie Oostende op om absoluut aangifte te doen. Alleen zo kan een onderzoek worden opgestart naar zowel de fiets als dader."

Fietsen markeren kan ook bij jouw lokale fietshandelaar of het Fietspunt. Zij werden door de Stad voorzien van een labeltoestel en kunnen dus ook jouw fiets kosteloos labelen. Tot slot is het ook mogelijk om een fraudebestendig label digitaal aan te vragen via www.oostende.be/fietsmarkering. Het label wordt dan via de post verstuurd en kan je zelf op de fiets kleven.

“De Stad richt zich naast leerlingen ook op de andere fietsers. Op woensdag 1 februari en vrijdag 3 februari organiseert de Stad, in samenwerking met de NMBS, een fietsmarkeeractie in de fietsenstalling van het Station Oostende, telkens van 17.00 tot 19.00 uur. Alle fietsers zijn hierbij welkom om hun fiets te laten markeren”, sluit Schepen Donck af.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is