Heibel op gemeenteraad over nieuwe stadswagen

Op 28 september 2015, over deze onderwerpen: Beleid & financiën, Economie en ondernemen

Heibel op gemeenteraad over nieuwe stadswagen

Volgens N-VA foefelt het schepencollege bij aanbestedingen van overheidsopdrachten. 'Een stadswagen moest plots vijf centimeter langer zijn, waardoor slechts één leverancier overbleef', zegt Bjorn Anseeuw. 'Onzin', reageert burgemeester Johan Vande Lanotte.

Oostende N-VA-fractieleider Bjorn Anseeuw had samen met collega Werner Verbiest de aanbestedingen bij overheidsopdrachten onder de loep genomen om te interpelleren op de gemeenteraad vrijdagavond. Volgens N-VA gebeuren er onregelmatigheden. Anseeuw noemt de toekenning van een stadswagen als voorbeeld. Het schepencollege heeft drie personenwagens ter beschikking. Eén van de voertuigen uit 1997, met zo'n 280.000 kilometers op de teller, was aan vervanging toe.

'Daarvoor werd een bestek opgemaakt, waarbij twee leveranciers een wagen voorstelden ter waarde van 81.000 en 70.000 euro', zegt Anseeuw. Omdat beide wagens niet voldeden aan de technische vereisten werd een nieuw bestek opgemaakt. 'Opvallend: plots moest de wagen 50 millimeter langer zijn', zegt Anseeuw. 'Nochtans kon de oorspronkelijk gevraagde lengte geleverd worden, want beide wagens voldeden hieraan. Door de wijziging van vijf centimeter bleef er één wagen over: het voertuig van

81.000 euro ( type S-klasse van Mercedes, nvdr.). Die vijf extra centimeter heeft geen extra voordeel op vlak van economie, ecologie, veiligheid, comfort, maar kost de stad wel 11.000 euro meer. Dit lijkt op een toezegging naar een favoriete leverancier', zegt Anseeuw.

Raadslid Werner Verbiest haalde nog een gelijkaardig dossier boven rond de gunningsprocedure voor De Grote Klok. Burgemeester Johan Vande Lanotte suste de gemoederen en ontkende dat er onregelmatigheden gebeuren. 'Onze diensten hebben de aanpassingen in het tweede bestek voor de wagen net opgemaakt zodat er meerdere auto's in aanmerking kunnen komen. De bewering dat er zaken gewijzigd zijn om concurrentie tegen te gaan is onjuist. Zowel BMW, Audi, als Mercedes hadden wagens ter beschikking onder de nieuwe voorwaarden. Dat twee leveranciers niet meer hebben ingetekend is hun volste recht', stelt burgemeester Vandenvdr.). Die vijf extra centimeter heeft geen extra voordeel op vlak van economie, ecologie, veiligheid, comfort, maar kost de stad wel 11.000 euro meer. Dit lijkt op een toezegging naar een favoriete leverancier', zegt Anseeuw.

Raadslid Werner Verbiest haalde nog een gelijkaardig dossier boven rond de gunningsprocedure voor De Grote Klok. Burgemeester Johan Vande Lanotte suste de gemoederen en ontkende dat er onregelmatigheden gebeuren. 'Onze diensten hebben de aanpassingen in het tweede bestek voor de wagen net opgemaakt zodat er meerdere auto's in aanmerking kunnen komen. De bewering dat er zaken gewijzigd zijn om concurrentie tegen te gaan is onjuist. Zowel BMW, Audi, als Mercedes hadden wagens ter beschikking onder de nieuwe voorwaarden. Dat twee leveranciers niet meer hebben ingetekend is hun volste recht', stelt burgemeester Vande

Lanotte. Raadslid Sara Casteur (Open VLD) vulde nog aan: 'Het is niet zo dat je bij een bestek niet in alternatieven kunt voorzien. Het was juridisch mogelijk om een andere wagen voor te stellen aan de aanbestedende overheid, maar zij hebben blijkbaar gekozen om dat niet te doen', zegt Casteur.

Op de vragen van Verbiest over De Grote Klok moest burgemeester Vande Lanotte het antwoord schuldig blijven. Maar dat was hun eigen schuld, zei hij. 'Had u de moeite gedaan om uw vragen vooraf duidelijk in te dienen zoals het hoort, dan had u hier ook een volledig antwoord gekregen.'

 

Het Nieuwsblad/Oostende-Westhoek, Ma. 28 Sep. 2015, Pagina 21
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is