Heringericht Gerechtsplein krijgt een vervolg

Op 30 november 2023, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken

Stad Oostende is heel tevreden met de resultaten van het participatief traject ‘Herinrichting Gerechtsplein’ en gaf groen licht om de opstelling op het Gerechtsplein te behouden. Daarnaast ondersteunt de Stad in navolging ook nog activiteiten rondom het Gerechtsplein. De voorbije maanden staken buurtbewoners, wijkorganisaties en Stadsdiensten de handen uit de mouwen om het Gerechtsplein tijdelijk herin te richten als een plek waar vergroening, ontmoeting en ontspanning centraal staan.

Het Gerechtsplein werd met de hulp van buurtbewoners tijdelijk heringericht. Dat gebeurde naar aanleiding van het project Beter in 't Westerkwartier. De wijk Westerkwartier is met ongeveer 16 000 inwoners de dichtstbevolkte wijk van Oostende. Wijkbewoners gaven aan dat ze meer groen wilden in de wijk met ruimte voor ontmoeting, rust en ontspanning. Na een intensief inspraakproject, maakte de Stad samen met Urban Connector, een innovatie- en adviesbureau voor duurzame steden en warme buurten, een plan voor het Gerechtsplein. De Stad, het AGSO, buurtbewoners en wijkorganisaties bundelden de afgelopen maanden hun krachten om het plein in te richten. De tijdelijke opstelling bleef staan tot eind september.

Kleine aanpassingen

Op basis van observaties, signalen en reacties van buurtbewoners evalueerde de Stad de tijdelijke opstelling. De Stad is heel tevreden met de resultaten van het participatief traject en gaf onlangs groen licht op de opstelling te behouden mits een aantal kleine aanpassingen. Zo zal er een aanpassing gebeuren aan de beplanting die nu meer op de seizoenen wordt afgestemd. De kruidenbakken verdwijnen en vanaf nu staan de buurtbewoners zelf in voor het verzorgen van de beplanting op het Gerechtsplein. De inrichting en opstelling van de speelelementen in de Sint-Catharinapolderstraat worden weggenomen omdat er te weinig draagvlak is van de omwonenden.

Koffiebabbelbar op 13 december

Ondertussen ondersteunt de Stad ook buurtactiviteiten in navolging van dit project. Zo is op woensdag 13 december vanaf 16.00 uur de koffiebabbelkar opnieuw van de partij op het Gerechtsplein voor een eenmalige wintereditie. Dat op vraag van de buurtbewoners.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is