Naaldcontainers in strijd tegen zwerfspuiten

Op 30 mei 2024, over deze onderwerpen: Netheid, Veiligheid

Stad Oostende plaatst twee publieke naaldcontainers en gaat hiermee verder de strijd aan tegen zwerfspuiten op het openbaar domein.

Net als andere steden krijgt Stad Oostende geregeld meldingen van zwerfspuiten. Zwerfspuiten zijn drugs- of medicatiespuiten die gebruikers weggooien in de publieke ruimte (pleintjes, bloembakken, riool, ….). In 2023 werden in Oostende 287 zwerfspuiten gevonden op het openbaar domein. Zwerfspuiten houden een veiligheidsrisico in. Prikincidenten kunnen immers leiden tot verwondingen, ziektes en mogelijke besmettingen.

Spuitenpatrouille

Stad Oostende voert al langer strijd tegen zwerfspuiten, onder meer via de rondes van de Spuitenpatrouille. Die Spuitenpatrouille bestaat uit vrijwilligers die tweemaal per week op stap gaan om zwerfspuiten actief op te sporen en veilig op te ruimen. Ze kregen hiervoor een opleiding en hebben handschoenen en aangepaste containers tijdens hun rondes. Daarnaast worden de gevonden spuiten en locaties geregistreerd om dit in kaart te brengen.

Naaldcontainers

Deze week werden nu ook twee publieke naaldcontainers (dropboxen) geplaatst in de openbare ruimte.

De twee publieke naaldcontainers passen in een pilootproject. Stad Oostende ontving hiervoor twee testcontainers via Free Clinic vzw. De ene werd geplaatst aan het gebouw waar het MSOC is gehuisvest en de andere aan het gebouw van Straathoekwerk. Via  deze twee publieke naaldcontainers kan gebruikt injectiemateriaal op een veilige manier worden opgeborgen. Deze naaldcontainers zijn dag en nacht beschikbaar.

Schepen van Samenleven Maxim Donck: "Het plaatsen van twee publieke naaldcontainers moet een antwoord bieden op weggegooide medicatie- of drugspuiten. Testen in andere steden tonen aan dat deze publieke naaldcontainers effectief gebruikt worden en deze tot een daling kunnen leiden van het aantal zwerfspuiten in de openbare ruimte. Daarnaast kunnen publieke naaldcontainers ook een antwoord bieden op het gebrek aan mogelijkheden voor het veilig opbergen van gebruikt injectiemateriaal na de openingsuren van diensten die zich aansluiten bij Spuitenruil."

Daarnaast blijken naaldcontainers ook nuttig voor patiënten die zichzelf insuline of andere middelen moeten toedienen en hun gebruikte naalden veilig willen deponeren.

Wat moet je doen als je een zwerfspuit vindt?

Raap de spuit niet zelf op! De kans is groot dat je jezelf prikt. Neem contact op met de sluikstortlijn op het gratis nummer 0800 92 4 91. Hier kan je 24 uur op 24 uur een boodschap inspreken op de voicemail. Deze wordt dagelijks beluisterd. Geef duidelijk mee waarvoor je belt en wat je gevonden hebt. Vermeld de locatie zo exact mogelijk. Laat indien gewenst je naam en telefoonnummer achter. Zo kan men je steeds bereiken indien men verdere vragen heeft. Een medewerker komt de spuit zo snel mogelijk op een veilige manier verwijderen. Ze zijn voorzien van speciale handschoenen en aangepaste containers. Zo kan alles veilig verlopen.

Wat moet je doen als je toch geprikt bent aan een zwerfspuit?

Bij prikken kan men besmet raken met geelzucht (hepatitis) of HIV. De kans op besmetting met hepatitis B ligt bij een besmette naald op 30 procent. Voor hepatitis C ligt die kans op 3 procent. De kans op besmetting met HIV is klein en ligt op 0,3 procent. Laat de wond daarom eerst zoveel mogelijk bloeden en zuig deze niet uit. Vervolgens was je de wond met water en zeep en ontsmet je deze met jodium, zoals isobetadine. Neem zeker ook meteen contact op met je huisarts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is