Nieuw reglement op nachtwinkels is een slag in het water

Op 24 oktober 2016, over deze onderwerpen: Beleid & financiën, Economie en ondernemen
nachtwinkel

De stad keurde een nieuw reglement voor nachtwinkels goed. Een gemiste kans. Dat zegt fractieleider in de gemeenteraad en Vlaams parlementslid Björn Anseeuw (N-VA): “Met dit nieuwe reglement moet er niet één nachtwinkel verdwijnen. En dan zwijg ik nog over sommige nachtwinkels die amper winst maken. Ze niet meer zijn dan verkapte werkloosheid. Maar ook die laat men ongemoeid. Daarom hebben we met de N-VA een belasting op nachtwinkels voorgesteld. In andere steden met zo’n nachtwinkeltaks verminderde het aantal met meer dan de helft. Ook in Oostende moet het aantal nachtwinkels omlaag. De Oostendse meerderheidspartijen sp.a, Open Vld en CD&V zeggen wel dat ze iets aan de wildgroei van nachtwinkels willen doen, maar stemden ons voorstel doodleuk weg. Onbegrijpelijk.”

Openingsbelasting voor nieuwe nachtwinkels, jaarlijkse belasting voor bestaande

Zonder belasting op nachtwinkels, is het nieuwe reglement echt een maat voor niets. “In Brugge bijvoorbeeld is het aantal nachtwinkels met meer dan de helft verminderd, net door het invoeren van zo’n belasting. Nieuwe winkels moeten er een openingsbelasting betalen van 6.000 euro, en elke nachtwinkel moeten er een jaarlijkse belasting van 1.500 euro betalen,” zegt Björn Anseeuw. “Voor een groot aantal nachtwinkels was het na die 1.500 euro per jaar niet langer de moeite om open te blijven. Dan weet je genoeg. Overigens: diegenen die wel overblijven verdienen dan ook een stuk beter hun brood. Hetzelfde moet in Oostende kunnen.”

Ook bestaande regels toepassen

Nieuwe regels voor nachtwinkels zijn nodig. Alleen is het minstens even belangrijk om de bestaande regels ook toe te passen, en dat niet alleen voor nachtwinkels. “Ik lees in een advies van de Oostendse politie dat ze door het grote aantal nachtwinkels de bestaande regels nu al niet kan toepassen. Ik vraag me af hoe ze die nieuwe regels dan wel kunnen controleren in evenveel nachtwinkels,” besluit Björn Anseeuw.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is