N-VA Oostende: Voer belasting op nachtwinkels in om wildgroei te stoppen.

Op 18 oktober 2016

Het nieuwe reglement voor nachtwinkels is een maat voor niets. Dat zegt fractieleider in de gemeenteraad en Vlaams parlementslid Björn Anseeuw (N-VA): “Dit nieuwe reglement houdt geen enkele garantie in dat er ook maar één nachtwinkel verdwijnt in Oostende. En toch zegt men dat men iets wil doen aan de wildgroei die er is. Bovendien zijn er een aantal die amper winst maken.  Ze niet meer zijn dan verkapte werkloosheid. Ook die laat men met het nieuwe reglement ongemoeid. Daarom stellen wij een belasting op nachtwinkels voor. In andere steden met zo’n nachtwinkeltaks verminderde het aantal  met meer dan de helft.  Onbegrijpelijk dat men in Oostende alles op z’n beloop laat. Ook in Oostende moet het aantal nachtwinkels omlaag.”

Openingsbelasting voor nieuwe nachtwinkels, jaarlijkse belasting voor bestaande

Het nieuwe reglement is een maat voor niets als er geen belasting op nachtwinkels komt. “In Brugge bijvoorbeeld is het aantal nachtwinkels met meer dan de helft verminderd, net door het invoeren van zo’n belasting. Nieuwe winkels moeten er een openingsbelasting betalen van 6.000 euro, en elke nachtwinkel moeten er een jaarlijkse belasting van 1.500 euro betalen,” zegt Björn Anseeuw. “Voor een groot aantal nachtwinkels was het na die 1.500 euro per jaar niet langer de moeite om open te blijven. Dan weet je genoeg. Overigens: diegenen die wel overblijven verdienen dan ook een stuk beter hun brood. Hetzelfde moet in Oostende kunnen.”

Ook bestaande regels toepassen

Nieuwe regels voor nachtwinkels zijn nodig. Alleen is het minstens even belangrijk om de bestaande regels ook toe te passen, en dat niet alleen voor nachtwinkels. “Ik lees in een advies van de Oostendse politie dat ze door het grote aantal nachtwinkels de bestaande regels niet kan toepassen. Alleen is er met dit reglement geen enkele garantie dat er straks nachtwinkels zullen verdwijnen. Ik vraag me af hoe ze die nieuwe regels dan wel kunnen controleren,” besluit Björn Anseeuw.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is