Oostende krijgt 1.4 miljoen euro subsidies voor de lokale economie

Op 3 december 2020

Eerder dit jaar diende Het Economisch Huis diverse projectvoorstellen in. Dit gebeurde naar aanleiding van een Europese Oproep. Deze week kregen we de bevestiging dat niet minder dan 1.440.804,73 euro naar Oostende komt voor 3 verschillende tewerkstellingsprojecten. “Hiermee willen we in totaal 655 Oostendenaars uit kansengroepen bereiken en zo actief de werkloosheid verlagen”, aldus schepenen Charlotte Verkeyn (N-VA) en Natacha Waldmann (Groen).

De drie goedgekeurde projecten richten zich telkens specifiek op een welomschreven doelgroep.

 

1. ESF - Oostende2Work 2.0

Het succesvolle project Oostende2Work 2.0 wordt na een positieve evaluatie door het Europees Sociaal Fonds verlengd tot 31 december 2022.

Schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn: “Met dit project gaan we aan de slag met laaggeschoolde jongeren met een migratie-achtergrond. We begeleiden ze op verschillende levensdomeinen en willen zo hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt verbeteren. Deze verlenging is een opsteker voor het team Oostende2Work van het Economisch Huis Oostende, en een duidelijke blijk van waardering voor het geleverde werk.”

Voor het project werken trajectcoaches nauw samen met bedrijven om een antwoord te bieden op de actuele uitdagingen van de lokale arbeidsmarkt in Oostende. Vanuit Europa wordt hiervoor 707.352,01 euro extra voorzien, wat het totaalbudget voor dit reeds lopende project op 1.900.016,46 euro brengt. 465 mensen worden hiermee geholpen.

 

2. ESF – PartnersNEET2Work4Oostende

Het tweede project werd ingediend in samenwerking met de dienst Onderwijs van Stad Oostende en is gericht op de zogenaamde groep ‘NEET’-jongeren. NEET staat voor ‘Not in Employment, Education or Training’. Het doel is om de overgang tussen onderwijs en werk vloeiender te laten verlopen.

Deze doelgroep is bijzonder kwetsbaar, met dit project wil het Economisch Huis in samenwerking met de Dienst Onderwijs van de stad inzetten op jongeren die afgehaakt hebben op school en hen stimuleren om te bouwen aan hun toekomst. Heel wat partners zijn betrokken in de uitwerking, zo helpen we jongeren zonder diploma om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken.

Het project loopt twee jaar en mikt op de deelname van 175 jongeren. Europa financiert het project voor 40% en Vlaanderen voor 60%, in totaal voor 670.387,20 euro. Voor de realisatie wordt onder meer samengewerkt met Arktos, Emino, CAW, Groep Intro, MSOC, en de VDAB.

 

3. MIRIAM 4.0

Oostende stapt ten derde ook in als partner voor het project MIRIAM 4.0. Dit initiatief van de Vrouwenraad beoogt de activering van alleenstaande moeders die vandaag hun weg moeilijk vinden op de arbeidsmarkt.

Schepen van Welzijn, Zorg en Onderwijs Natacha Waldmann: “De doelgroep van de alleenstaande moeders heeft een verhoogd risicoprofiel als het om armoede gaat. Daarom is het zo belangrijk om hier intensieve begeleiding te voorzien. Miriam 4.0 stelt ons in staat om 15 vrouwen intensief te begeleiden zowel naar tewerkstelling als naar maatschappelijke integratie toe. Zo kan hun sociaal isolement doorbroken worden en hun leefsituatie structureel verbeterd.”

Voor Miriam 4.0 zal worden samengewerkt met Groep Intro, de dienst Welzijn van Stad Oostende en de Vrouwenraad. Er wordt een budget van 63.065,52 euro voorzien voor een periode van 18 maanden.

Dankzij de goedkeuring van deze drie Europese projecten pakt het team Tewerkstelling van het Economisch Huis met veel enthousiasme verder de werkloosheid in Oostende aan. “Zoveel mogelijk mensen aan het werk krijgen in onze Stad, voor minder gaan we niet met dit bestuur”, besluit schepen Verkeyn.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is