Reeds 612 mensen duurzaam aan het werk dankzij Economisch Huis Oostende

Op 11 december 2020

Met de tewerkstellingsprojecten van het Economisch Huis Oostende, werden sinds het najaar van 2016 al 1030 mensen intensief begeleid naar een job. Op vandaag zijn er 612 van deze mensen duurzaam aan het werk. De succesratio van de afgesloten trajecten bedraagt 81%. 155 mensen worden op heden nog actief begeleid door de trajectcoaches. Een positieve boost voor de werkloosheidscijfers in de regio!

Wat is het Arbeidspact & Oostende2Work?

Het Economisch Huis Oostende, Perspectief, Stad Oostende en de VDAB zijn de drijvende kracht achter het arbeidspact voor de regio Oostende. De kerngedachte van het pact is om via heel concrete projecten de mismatch op de arbeidsmarkt te verkleinen en werkbaar werk te bevorderen. De trajectcoaches binnen de tewerkstellingsprojecten van het Economisch Huis genaamd ‘Oostende2Work’ zorgen hiervoor door een beter contact te helpen leggen tussen de bedrijven en werkzoekenden. Het grote succes van Oostende2Work zit hem in de persoonlijke aanpak die de trajectcoaches hanteren in zowel individuele als groepsbegeleidingen. Er wordt ingezet op het verwerven van sollicitatieskills, digitale vaardigheden en oriëntatie op de arbeidsmarkt.

Schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn: “Een van de belangrijkste acties uit het arbeidspact is om ervoor te zorgen dat werkzoekenden de kortste weg naar werk bewandelen. De partners in het project zitten hiervoor op regelmatige basis samen en zorgen er zo voor dat de werkzoekende meteen bij de juiste partner terecht komt.”

Daarnaast doet het team Oostende2Work continue opvolging van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Deze grondige analyses resulteren in concrete sociaal economische acties. Ondernemers en werkgevers kunnen uiteraard rekenen op het team om bedrijfsspecifieke acties op poten te zetten. Mooie voorbeelden hiervan zijn beroepsspecifieke opleidingen zoals de heftruckopleiding of de Blue Career Day die georganiseerd wordt om de vacatures in te vullen bij bedrijven die actief zijn in de Blauwe Economie.

Verder stimuleert het team werkzoekenden om zich om te scholen naar beroepen waarvoor er veel vacatures zijn en worden ze (indien nodig) ondersteund op vlak van mobiliteit. In totaal werden reeds 433 mobiliteitstrajecten richting een rijbewijs aangeboden. De formule wordt duidelijk gesmaakt bij de doelgroep. Bij de laatste telling in maart 2020 hebben 143 deelnemers hun rijbewijs B behaald.

Oostende2Work gaat de digitale toer op

Innoveren en inzetten op digitalisering is een cruciale factor voor vooruitstrevende organisaties. Ook Oostende2Work is zich daarvan bewust en creëerde daarom een online platform waar werkzoekenden, naast de fysieke persoonlijke contactmomenten op kantoor, terecht kunnen voor een begeleiding op maat. Daarnaast werd er ingezet op het ontwikkelen van videocv’s waarbij werkzoekenden een filmpje kunnen opnemen om zo op een vernieuwende en persoonlijke manier te solliciteren. Ook de verschillende sociale mediakanalen wordt volop ingezet om de diensten van Oostende2Work in de verf te zetten. Aan de hand van leuke, inspirerende testimonials werd onlangs een heuse promocampagne opgezet. In deze filmpjes worden de ervaringen en bevindingen van bedrijven en werkzoekenden die reeds samenwerkten met Oostende2Work gedeeld.

Blijven gaan voor een beter Oostende

Door het succes van Oostende2Work, worden de verschillende vervolgdossiers telkens goedgekeurd en meegefinancierd door het Europees Sociaal Fonds. “Met onze aanpak zetten we alles op alles om de werkloosheid in Oostende terug te dringen”, zegt burgemeester Bart Tommelein. “Stad Oostende besliste om een aantal bijkomende projecten financieel te ondersteunen. We focussen daarbij op NEET-jongeren (not in education, employment or training). Zo investeren we 50.000 euro in YouthStart trajecten en 10.000 euro in O.666, waar jongeren kunnen proeven van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast maken we ook nog eens 100.000 euro vrij om het arbeidspact te realiseren.”

“Oostende2Work is er voor iedereen. Met dit team willen we blijven inzetten om de tewerkstelling en de economie in het algemeen in Oostende een positieve push te geven. Iedere dag opnieuw werkt ons team van zeven gedreven mensen vol passie voor een beter Oostende, en dat is iets waar we trots op mogen zijn en mee willen blijven doorgaan”, besluit schepen voor Ondernemen Charlotte Verkeyn. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is