Stad Oostende en Perspectief organiseren 'Digibanken' om digitale kloof te dichten

Op 27 oktober 2022, over deze onderwerpen: Economie en ondernemen

Om iedereen zoveel mogelijk kansen te geven in de maatschappij rollen Stad Oostende, Perspectief en de partnersteden – en gemeenten de 'Digibanken' uit. Dit zijn actieplannen om kwetsbare mensen zoveel mogelijk toegang te geven tot de digitale samenleving.

We gebruiken steeds vaker digitale toepassingen in het dagelijks leven. Omdat niet iedereen evenveel toegang heeft tot technologie, dreigt een groot aantal kwetsbare inwoners uit de boot te vallen. Denk hierbij voornamelijk aan senioren, laaggeletterden, mensen in armoede en mensen met een migratieachtergrond.

Om iedereen zoveel mogelijk te laten deelnemen aan de samenleving werkten Stad Oostende en Perspectief een strategie uit om de digitale kloof te dichten. De plannen, de Digibanken, worden gelanceerd in het kader van het relanceplan 'Vlaamse Veerkracht'.

Digibanken

Het actieplan bestaat uit twee Digibanken:

  • In Digibank 1 'Leven & Vrije tijd' ligt de focus op het toetreden tot de digitale maatschappij. Onder andere financiële en administratieve zelfredzaamheid, levenslang leren, zelfontwikkeling, het gebruik maken van overheidsdiensten en het opbouwen van een sociaal netwerk worden hier versterkt.

  • Digibank 2 'Perspectief' richt zich specifiek tot personen die willen groeien naar werk (zoals hulp bij het vinden van vacatures online, opmaak van cv, sollicitatiebrief, …) en die ook noden hebben op vlak van ICT (correct gebruik van laptop, tablet, gsm). Ook de doelgroepmedewerkers die actief zijn in de sociale economie komen in aanmerking. Perspectief werkt samen met vrijwilligers uit Oostende (E-buddies) die mensen graag willen ondersteunen en helpen op vlak van ICT. De Digibank van Perspectief start onder meer het traject om iedere burger te helpen bij het correct aanvragen van de jobbonus.

Schepen Charlotte Verkeyn: "Als schepen van Sociale Economie en Werk ben ik uiteraard bijzonder verheugd met de steun voor dit project, waarmee we alle Oostendenaars en inwoners van de regio Middenkust toegang willen bieden tot de digitale technologie door het versterken van hun digitale vaardigheden via opleiding en aldus de digitale kloof willen dichten. Hierbij richten wij ons meer specifiek op de eerder kwetsbare doelgroep mensen binnen de sociale economie die wij willen helpen doorgroeien naar de arbeidsmarkt. Hun zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie is voor ons ​ als lokaal bestuur een streefdoel."

Subsidie

Concreet zullen Stad Oostende en Perspectief de middelen gebruiken om een uitleendienst voor laptops en tablets op te zetten. Daarnaast worden er lessen georganiseerd rond digitale vaardigheden en komen er fysieke punten, de zogenaamde ‘digipunten’, voor vragen over digitale toestellen. Iedere kringwinkel uit de regio wordt bijvoorbeeld zo’n digipunt. Mensen met een concrete hulpvraag kunnen bovendien terecht bij de ‘digibus’. Deze 'digibus' zal de buurten en wijken van Oostende, Bredene, De Haan, Middelkerke, Ichtegem, Oudenburg en Gistel bezoeken. Tot slot wordt er werk gemaakt van een duidelijke communicatie rond de verschillende acties.

Wil je meehelpen aan dit project als vrijwilliger? Dan kan je je kandidaat stellen via digibank [at] wehelpengraag.be.

Voor de uitvoering van deze strategie ontvangen Stad Oostende en Perspectief een subsidie van ruim 985.000 euro.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is