Stad Oostende investeert in zes sluikstortcamera’s

Op 4 oktober 2024, over deze onderwerpen: Netheid, Veiligheid, Verkiezingen 2024

Stad Oostende zet de laatste jaren fors in op een nette stad. Sluikstorten en zwerfvuil kunnen een grote stoorzender vormen voor de inwoners van een wijk. Naast de vele bestaande initiatieven rond handhaving en preventie, besloot het Stadsbestuur om te investeren in zes zichtbare, verplaatsbare sluikstortcamera’s.

Elke stad of gemeente wordt geconfronteerd met fenomenen zoals sluikstorten. De Stad Oostende nam al heel wat initiatieven om hieraan tegemoet te komen. Zo investeerde de Stad onder andere in afvalstraten, hondenpoepbuizen, afvalkorven, peukenzuilen, … Daarnaast werd ook sterk ingezet op preventie en sensibilisering aan de hand van mobiele sensibiliseringsborden, netheidscampagnes, verdelen van hondenpoepzakhouders en zakasbakjes.

Naast infrastructurele aanpassingen, preventie en sensibilisering zet de Stad Oostende ook extra in op handhaving. De Gemeenschapswachten, de gemeentelijke vaststellers, de politiediensten en de reinigingsdiensten houden regelmatig controles. Deze fysieke controles leverden in 2023 7.058 vaststellingen op overtredingen op openbare reinheid op. Tot eind mei 2024 konden al 2.742 vaststellingen worden opgemaakt.

Pakkans verhogen

Sluikstortcamera’s bieden een extra steun om de situatie in beeld te brengen en de pakkans te verhogen. Het Stadsbestuur investeerde in zes zichtbare, verplaatsbare sluikstortcamera’s. De zichtbare, verplaatsbare sluikstortcamera’s zijn snel en flexibel inzetbaar.

Schepen van Handhaving Maxim Donck: "Door deze flexibiliteit kunnen deze sluikstortcamera’s mee evolueren met de overlastproblematieken in de stad. Via de gegenereerde camerabeelden zullen overtreders sneller geïdentificeerd worden en wordt de pakkans verhoogd. Het zichtbaar karakter van deze sluikstortcamera’s brengt daarnaast ook een afschrikkend effect met zich mee."

De sluikstortcamera’s worden geplaatst op hotspots waar regelmatig sluikstort en zwerfvuil wordt gemeld. Ze worden daarnaast regelmatig verplaatst. Wie betrapt wordt, riskeert een GAS-boete van maximaal 350 euro.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is