Stad Oostende motiveert scholen rond zwerfvuilproblematiek

Op 11 oktober 2022, over deze onderwerpen: Netheid, Onderwijs

De stad stapt in het succesvolle project 'Operatie Proper' van Mooimakers. Scholen en jeugdorganisaties maken een actieplan op in samenwerking met de stad en worden nadien beloond voor hun inspanningen om afval beter te beheren en zwerfvuil te voorkomen.

Als centrumstad verenigt Oostende heel wat functies zoals economie, cultuur, onderwijs, recreatie, enz. op een beperkte oppervlakte. Daarnaast verwelkomt Oostende het hele jaar door ook nog eens duizenden toeristen en bezoekers. Helaas brengt dit heel wat uitdagingen met zich mee om de binnenstad en het strand netjes te houden.

Stad Oostende maakt al jaren een prioriteit van de bestrijding van zwerfvuil en afvalbeheer. De stad stapt nu in het project 'Operatie proper' van Mooimakers, om samen met de scholen zwerfvuil aan te pakken.

“Een propere stad maken we niet alleen. Dit positieve project rond zwerfvuil, samen met de scholen, past dan ook perfect in ons plaatje. Enkel door schouder aan schouder samen te werken zorgen we voor een nog nettere stad. En daar gaat het om,” aldus eerste schepen Björn Anseeuw, bevoegd voor Afvalbeleid.

In de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten zijn naast handhaving ook sensibilisering en activering minstens even belangrijk. Samen met Mooimakers wil de Stad scholen, kinderen en jongeren activeren om zwerfvuil aan te pakken. "Voor heel wat jongeren is het vaak niet evident om leeftijdsgenoten aan te spreken als ze afval moedwillig op de grond laten slingeren. Als we de jongeren in school- of klasverband kunnen laten samenwerken aan een gezamenlijk doel om bijvoorbeeld een groenere schoolomgeving aan te leggen, versterkt dat het groepsgevoel en kunnen we mooie resultaten boeken," legt schepen van Mens & Milieu Silke Beirens uit. 

Operatie Proper

‘Operatie Proper’ werkt als een beloningssysteem. Hierbij krijgen scholen en jeugdverenigingen een duwtje in de rug om zwerfvuil duurzaam aan te pakken. Door het opmaken van een actieplan en deze ook uit te voeren, leren kinderen en jongeren nadenken over zwerfvuil in hun eigen leefomgeving. Ze leren om niet enkel toe te kijken, maar de handen uit de mouwen te steken om samen een nettere (school)omgeving te krijgen.

Met de financiële beloning die ze krijgen van de Stad en Mooimakers, kunnen scholen vervolgens investeren in de vergroening van de speelplaats, het verduurzamen van de school of kunnen ze lesmateriaal aankopen over milieuthema’s.

Wil je ook graag deelnemen met jouw school aan ‘Operatie Proper’? Inschrijven kan nog tot en met 25 oktober via www.mooimakers.be. Meer informatie over dit project krijg je bij de dienst Omgevingsbeleid (cel Milieu), T 059 25 85 19 of via milieu [at] oostende.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is