Stad Oostende organiseert nieuwe reeks fietslabelacties in de wijken

Op 16 september 2021

Tijdens de Week van Mobiliteit wordt het startschot gegeven van een nieuwe fietslabelactie. De Ontmoetingscentra en Gemeenschapswachten slaan de handen in elkaar en komen naar je toe. In alle wijken van Oostende zal het mogelijk zijn je fiets te laten markeren. Het labelen van fietsen biedt heel wat voordelen en is volledig gratis. Stad Oostende raadt iedereen aan om zijn of haar fiets te laten labelen.

De Stad zet reeds enkele jaren in op het markeren van fietsen. Gemiddeld worden jaarlijks 2.294 fietsen gemarkeerd. De Stad wil met deze acties dit aantal graag verhogen. De Gemeenschapswachten kunnen een teruggevonden, gemarkeerde fiets namelijk sneller linken aan de rechtmatige eigenaar. Indien jouw verloren fiets wordt teruggevonden, ontvang je een brief met de nodige informatie.

Een gelabelde fiets, alleen maar voordelen

“Het markeren heeft echter ook nog andere voordelen”, stelt Schepen Donck (N-VA). “Om fietsen te markeren, maken wij gebruik van fraudebestendige labels. Deze labels bevatten een barcode. De Gemeenschapswachten bezitten een scanner, waarmee ze deze barcodes kunnen inscannen en zo achterhalen of de fiets al dan niet geseind staat. Tijdens hun dagelijkse wijkbezoeken kunnen de Gemeenschapswachten zo jouw gestolen fiets sneller terugvinden. Daarnaast kan jij, als slachtoffer van fietsdiefstal, bij de Gemeenschapswachten gratis een fiets lenen voor een periode van zes weken. Als voorwaarde geldt dat de gestolen fiets gemarkeerd is. Hierbij moet een aangifte van de fietsdiefstal bij de lokale politie worden voorgelegd.”

Markeren van jouw fiets kan de komende weken gratis in de verschillende ontmoetingscentra. Je hoeft je hierbij niet ver te verplaatsen, het kost helemaal niets en jouw fiets is meteen beter gewapend tegen fietsdiefstal!

Gratis fietslichtjes

“Stad Oostende zet ook volop in op fietsveiligheid. We naderen de donkere maanden en een goede fietsverlichting is hierbij essentieel. Daarom ontvangt iedereen die zijn of haar fiets komt labelen in één van de ontmoetingscentra, een gratis paar fietslichtjes”, aldus eerste schepen Björn Anseeuw (N-VA), bevoegd voor Mobiliteit.

De Gemeenschapswachten zijn aanwezig in de ontmoetingscentra, en dit steeds van 14.00 tot 17.00 uur, op volgende data en locaties:

  • donderdag 16 september: OC ‘t Viooltje, Violierenlaan 3b
  • dinsdag 21 september: OC ’t Kasteeltje, Kasteelstraat 22
  • woensdag 22 september: OC Schaperije, Steenovenstraat 86
  • donderdag 23 september: OC De Schelpe, Elisabethlaan 32
  • dinsdag 28 september: OC De Ballon, Mansveldstraat 9
  • donderdag 30 september: OC De Boeie, Kerkstraat 35
  • dinsdag 5 oktober: OC Oud Hospitaal, Amsterdamstraat 61
  • donderdag 7 oktober: OC Ter Yde, Duinenstraat 172
  • woensdag 13 oktober: OC De Blomme, Chrysantenstraat 30

Kan je niet aanwezig zijn op een aangegeven tijdstip? Geen nood! Je kan steeds terecht bij de Gemeenschapswachten in het Stadhuis. Let op, het labelen gebeurt nog steeds op afspraak. Een afspraak maken kan telefonisch via 059 25 86 36 of per e-mail gemeenschapswachten [at] oostende.be.

Daarnaast kan je ook terecht bij jouw lokale fietshandelaars of het Fietspunt. Zij werden door de Stad voorzien van een labeltoestel en kunnen dus ook jouw fiets kosteloos labelen. Tot slot is het ook mogelijk om een fraudebestendig label digitaal aan te vragen via www.oostende.be/fietsmarkering. Het label wordt vervolgens toegestuurd via de post en kan zelf op de fiets worden geplakt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is