U bent hier
Stad Oostende stuurt hittebrigade op pad
Stad Oostende wil haar Gemeenschapswachten meer inzetten voor preventie en voor de aanpak van overlast en (kleine) criminaliteit. Hiervoor werd hun takenpakket onder de loep genomen en aangepast waar nodig. Nieuw deze zomer is alvast de inzet van de zogenaamde 'hittebrigade'.
Om de werking van de Gemeenschapswachten verder toe te spitsen op preventie en aanpak van overlast en (kleine) criminaliteit, werd hun takenpakket volledig onder de loep genomen. Sommige taken werden afgebouwd omdat ze ondertussen op een alternatieve manier kunnen worden georganiseerd, andere taken worden meer naar voor geschoven. Zo kan er meer aandacht gaan naar de zaken waar Oostendenaars en bezoekers van onze stad zich aan storen. Het gaat onder meer over de aanpak van zwerfvuil, wildplassen, hondenpoep en fiets- en gauwdiefstallen.
“We willen sterk inzetten op verschillende problemen waar de burgers zich dagelijks aan ergeren. We kunnen niet alles van vandaag op morgen oplossen, maar we willen deze problemen wel als absolute prioriteit behandelen”, verduidelijkt Schepen Donck.
Nieuw: de hittebrigade!
Eén van de nieuwigheden in het takenpakket van de Gemeenschapswachten wordt de inzet van een zogenaamde 'hittebrigade' tijdens de zomermaanden.
Nog steeds is niet iedereen er zich van bewust hoe snel de temperatuur in de wagen kan oplopen tijdens warme dagen. "Te vaak nog worden kinderen of dieren achtergelaten in de wagen om bijvoorbeeld snel boodschappen te doen. Dit is onverantwoord en we willen iedereen aanmanen om dit niet te doen, zelfs niet voor eventjes. Daarom zetten we vanaf nu onze hittebrigades in”, licht schepen Donck toe.
De hittebrigades zijn teams van gemeenschapswachten en jobstudenten die tijdens de warme zomerdagen samen op pad gaan om extra toezicht te houden op geparkeerde wagens en de aanwezigheid van achtergelaten kinderen en/of dieren. Daarnaast houden zij ook een oogje in het zeil voor diefstallen uit voertuigen. Het is daarbij belangrijk om dieven geen kans te geven. De wagen altijd afsluiten is evident, maar het kan ook helpen om geen waardevolle voorwerpen, geld of handtassen zichtbaar in het voertuig achter te laten.
Vorig jaar (2019) werden er door de gemeenschapswachten 55.109 voertuigen gecontroleerd op de aanwezigheid van waardevolle voorwerpen. Dit jaar voerden de gemeenschapswachten en jobstudenten ‘Preventie’ al zo’n 21.950 controles uit. Hierbij werd de Lokale Politie 46 keer verwittigd. Het ging voornamelijk om meldingen van aangetroffen handtassen, GPS'en en opstaande ramen of deuren.
Indien effectief blijkt dat er kinderen of dieren werden achtergelaten in het voertuig dan wordt er onmiddellijk contact opgenomen met de Lokale Politie. Burgers kunnen deze melding maken via het nummer 101.