U bent hier
Watertoren krijgt nieuwe invulling als speleoparcours
Om na de restauratie ook een duurzame toekomst te geven aan het beschermde monument krijgt de watertoren een extra functie als speleoparcours. De locatie wordt de nieuwe thuishaven voor enkele lokale clubs.
De voormalig watertoren nabij het Maria-Hendrikapark onderging recent een grondige renovatie met onder meer een reconstructie van het historische dak.
"Nu de oude watertoren prachtig werd gerestaureerd willen we ook dit beschermd pand een duurzame toekomst geven. Zo krijgt de toren een extra functie als paradijs voor liefhebbers van speleologie. Hiervoor werden ongeveer 1 km aan klimtouwen aangebracht aan de binnenkant van de toren. De restauratie is zo opgevat dat ook in de toekomst bijkomende functies kunnen worden ingericht", aldus eerste schepen Björn Anseeuw, bevoegd voor Stadseigendommen.
Thuishaven voor lokale clubs
Zowel de lokale club Speleo Cascade als andere clubs die aangesloten zijn bij de Klim- en Bergsportfederatie kunnen van de nieuwe infrastructuur gebruik maken. De grote bruikbare hoogte van 33 meter zal ongetwijfeld een extra uitdaging zijn voor de meer gevorderde beoefenaars.
Schepen voor Vrije Tijd Bart Plasschaert: “De Oostendse speleoclub gebruikt voor technische trainingen een wand in Sporthal De Spuikom, in een haast verdoken toestand. Dat ze nu ook gebruik zullen kunnen maken van voor hen gepaste infrastructuur in een dergelijk iconisch bouwwerk zorgt er ongetwijfeld voor dat ze een toekomst met extra uitdagingen tegemoet gaan. Ook alle andere clubs zullen zeker graag gebruik maken van dit uitzonderlijke pand”.
Dirk Deroo, voorzitter van Speleo Cascade, legt uit: “Speleologie en sifonduiken Cascade vzw” bestaat 34 jaar en telt momenteel een zeventigtal leden. Daarmee behoort de club tot de grootste van het land. Bij de speleologiesport is het technische aspect uitermate belangrijk om op een veilige manier te kunnen meegenieten van onze grottochten, grotduikactiviteiten en exploratietochten in binnen- en buitenland. Ook sifonduiken, canyoning en via ferrata staan vaak op het programma. Stad Oostende heeft ons nauw betrokken bij de uitwerking van het unieke parcours in de oude watertoren en we zijn uitermate verheugd om hier alle nodige technieken te kunnen aanleren om grote grottencomplexen te doorkruisen. Bovendien hebben we nu ook de mogelijkheid om zelf extra koorden uit te hangen, waardoor het ook voor de geoefende speleologen een uitdaging vormt. Iedereen is steeds welkom in onze club en kan ons contacteren voor een initiatie om deze boeiende sport te ontdekken. Alle informatie is te vinden op onze website www.speleocascade.be.”