Wie wordt de 'Fietsschool van Oostende 2023'?

Op 29 maart 2023, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken, Onderwijs

In 2023 organiseert Stad Oostende opnieuw een wedstrijd voor alle basis- en secundaire scholen om de 'Fietsschool van Oostende' te worden. Deelnemen kan tot 28 april 2023.

Het is de ambitie van Stad Oostende om de fietsstad van Vlaanderen te worden. Om die ambitie kracht bij te zetten, organiseert Stad Oostende al voor de derde keer een wedstrijd voor alle Oostendse basis- en secundaire scholen om de 'Fietsschool van Oostende' te worden.

Eerste schepen Björn Anseeuw, bevoegd voor Mobiliteit: “In 2021 kaapte Leefschool De Vlieger de hoofdprijs weg, in 2022 was de titel weggelegd voor College Petrus & Paulus. Elke school heeft haar specifieke uitdagingen. Sommige kinderen hebben nog nooit op een fiets gereden, terwijl andere kinderen volop oefenen voor het fietsexamen. We zijn fier op onze Oostendse scholen die, zo blijkt uit de vorige edities, heel wat inspanningen leveren om op maat en op het tempo van de kinderen, het fietsen verder te stimuleren. Het is dan ook evident dat het stadsbestuur al deze mooie initiatieven helpt ondersteunen!”

Met de wedstrijd moedigt Stad Oostende de scholen aan om via acties hun fietsbeleid verder uit te bouwen en de leerlingen te stimuleren om (meer) met de fiets naar school te komen. Schepen van Onderwijs Natacha Waldmann: “Verkeersveiligheid is een thema waar we stadsbreed aan werken. Niet alleen door ingrepen op vlak van mobiliteit maar ook verkeerseducatie is belangrijk. De basis voor latere bekwaamheid wordt namelijk al op jonge leeftijd gelegd: kinderen en jongeren zich veilig leren bewegen in het verkeer is een belangrijke doelstelling binnen het onderwijs. Dat onze Oostendse scholen hier nu al twee jaar massaal aan meewerken komt alle leerlingen maar ook de verkeersveiligheid ten goede.” De wedstrijd loopt tot 28 april 2023.

Prijzen voor de laureaten en voor alle deelnemers

De deelnemende scholen zullen worden beoordeeld op twee onderdelen: de kwaliteit van hun globale fietsbeleid en de originaliteit van de fietsactie. Een jury van experten op het vlak van verkeersveiligheid zal de verschillende inzendingen beoordelen. Deze jury bestaat uit een medewerker van de dienst Mobiliteit van Stad Oostende, een medewerker van de Lokale Politie en een afgevaardigde van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Er zullen één winnaar en twee laureaten worden aangeduid.

De winnende school wint een 'meet & greet' met een aantal voetballers van KV Oostende, ​ die de beker van de 'Fietsschool van Oostende' in juni aan hen zullen overhandigen. Deze school mag zich een jaar lang de 'Fietsschool van Oostende' noemen. Onder het motto 'deelnemen is belangrijker dan winnen', krijgen alle deelnemende scholen een fietspakket met gadgets.

Alle deelnemende scholen die aan de wedstrijd deelnemen en minstens drie fietsvriendelijke maatregelen nemen, ontvangen ook het label van 'fietsvriendelijke school'.

Meer info en het volledige wedstrijdreglement op chttp://www.oostende.be/fietsschool.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is