Wijkjury werd samengesteld in kader van Wijkprikkels

Op 27 december 2019

Het College keurde in de zitting van 20 december 2019 de samenstelling van de wijkjury goed. Er wordt één wijkjury voor een periode van twee jaar aangesteld die het College van Burgemeester en Schepenen adviseert over de ontvankelijkheid van projectvoorstellen in het kader van Wijkprikkels (vroeger Wijk in beweging) ingediend voor de acht wijken.

 

Wie is de wijkjury?

De Wijkjury bestaat uit experten en ambtenaren die betrokken zijn in de wijk. De juryleden zijn experten op vlak van wetgeving, politionele bevoegdheden, welzijn, zorg, publieke ruimte, participatie, veiligheid en het organisatorische. Zij worden bij twijfel over bepaalde dossiers bijgestaan door maximum twee bijkomende experten van de wijk die geen projectindiener zijn en die een raadgevende stem hebben. Bij overmacht wordt het lid van de wijkjury vervangen door een gemandateerd vervanger die het lid zelf mag aanstellen. Schepen Maxim Donck zit de wijkjury voor zonder stemrecht.

Hoe gaan ze te werk?

Voor de ingediende projectvoorstellen Wijkprikkels 2019-2020 zal de wijkjury op 9 januari 2020 een quotering opmaken op basis van de score van de ontvankelijkheidsvoorwaarden en formuleert een advies aan het College van Burgemeester en Schepenen. Die zal tijdens haar zitting een beslissing nemen op basis van het advies. De Oostendenaars zullen kunnen stemmen op de ontvankelijk verklaarde projectvoorstellen die in 2020 worden ingediend.  

In het voorjaar worden de technische mogelijkheden van het (digitaal) stemmen onderzocht, rekening houdend met de wet op de privacy en de personen die niet over een pc beschikken.

Welk budget?

De acht wijken beschikken over een vast budget aangevuld met een variabel budget vastgelegd volgens evenredigheid van actuele bewonersaantallen met een maximumbedrag dat het College vastlegt binnen de perken van de jaarlijkse goedgekeurde begrotingskredieten. De wijkjury verdeelt de subsidie in overgangsmaatregel 2019-2020 over drie projectvoorstellen per wijk met een verdeling van 60%-25%-15%.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is