BeSafe@Home: sensibiliseren om inbraken in Oostende te vermijden

Op 20 oktober 2021

De FOD Binnenlandse Zaken lanceert een nieuwe nationale campagne tegen woninginbraken: BeSafe@Home. Ook Stad Oostende en de Lokale Politie Oostende stappen mee in het project, dat loopt van 18 tot en met 24 oktober. Binnen het project worden huisbezoeken en aanbelacties georganiseerd, en op de donderdagmarkt komt een infostand met gadgets en sensibiliserende tips.

In de Stad Oostende werden er vorig jaar 317 inbraakpogingen genoteerd. Voor de eerste helft van 2021 ligt het cijfer op 104 opgestelde proces-verbalen door de politie.

Sensibiliseren

“Elke inbraak is er een te veel”, zegt schepen van Preventie Maxim Donck. “Het goede nieuws is dat elke inwoner heel wat acties of maatregelen kan nemen om het risico op woninginbraak te verkleinen. Sinds 2015 stappen wij mee in de nationale campagne tegen woninginbraken. Enkel in 2020 vonden geen acties plaats wegens de coronapandemie. Dit jaar willen we dit echter terug opnemen."

Tijdens de campagne zullen een aantal sensibiliseringsacties plaatsvinden om elke Oostendenaar te informeren om zijn/haar huis, straat of buurt te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan het sluiten van de deur bij het verlaten van de woning, het vermijden van openstaande ramen of de woning een bewoonde indruk geven. "Thuiswerk is niet langer verplicht, steeds meer mensen gaan opnieuw vaker buitenshuis eten, sporten of ontspannen en de dagen worden alsmaar korter. Inbraakpreventie is op dit moment dus van groot belang", duidt schepen Donck.

Acties in de wijk

Tijdens BeSafe@Home gaan de diefstalpreventieadviseur van Stad Oostende en de wijkinspecteur van de Lokale Politie samen op stap om bewoners van verschillende wijken te informeren. "Dit jaar voeren we acties in de Vuurtorenwijk, Westerkwartier en het Centrum. Jaarlijks wordt een andere wijk bezocht, zodat elke wijk aan bod komt," vult burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) aan. "Hoe loopt zo'n actie concreet? Onverwacht wordt bij huizen een kleine controle uitgevoerd van de voordeur. Bij appartementsgebouwen wordt een aanbelactie georganiseerd, waarbij de nadruk ligt op het belang van de gemeenschappelijke voordeur," duidt de Burgemeester nog.

Tijdens de acties worden folders met preventieve tips uitgedeeld. Indien de bewoners niet thuis zijn, wordt een begeleidende brief met de nodige preventieve informatie en contactgegevens gebust. Op donderdag 21 oktober kan je de diefstalpreventieadviseur en de wijkinspecteur ontmoeten op de wekelijkse markt in het stadscentrum. Daar richten ze een informatiestand op waar heel wat preventieve informatie wordt meegeven met de bezoekers van de markt. Op sociale media en andere communicatiekanalen van de stad worden eveneens preventietips verspreid in het kader van BeSafe@Home.

Opnieuw contact opnemen na inbraak

Wie ondanks alles toch slachtoffer wordt van een woninginbraak, kan rekenen op een verdere opvolging door de Lokale Politie Oostende en de stadsdiensten. Zo wordt zeer sterk ingezet op de zogenaamde ‘hercosi’, wat staat voor hercontactname met slachtoffers na een inbraak.

“Zo’n bezoek is een belangrijke stap in het verwerkingsproces. Want vergis je niet: het slachtoffer worden van een woninginbraak kan een serieuze emotionele impact hebben”, schetst commissaris Tom De Ketelaere, hoofd van de Oostendse wijkpolitie. “Onze wijkagenten gaan daarom altijd langs bij slachtoffers van een woninginbraak. Bij hercosi wordt steevast een update gegeven van het onderzoek naar de inbraak en krijg je advies om de woning nog beter te beveiligen.”

Indien het slachtoffer dit wenst, kan nadien nog doorverwezen worden naar de diefstalpreventieadviseur van de Stad. Slachtoffers kunnen tijdens de ‘hercosi’ bovendien geheel vrijblijvend verdere doorverwijzing of informatie vragen als de emotionele impact dermate groot is.

Gratis diefstalpreventie-advies

Ben je zelf benieuwd hoe goed jouw woning beveiligd is? Dan kan je steeds een gratis diefstalpreventieadvies aanvragen. “In 2019 ontvingen we 125 aanvragen tot een diefstalpreventieadvies”, stelt Schepen Donck. “Vorig jaar viel dit wegens corona terug tot 36 aanvragen. Een basisadvies bleef beschikbaar, maar sinds dit najaar bieden we terug een volledig diefstalpreventieadvies aan huis aan. Ondertussen hebben in 2021 reeds 43 burgers een aanvraag ingediend.”

De diefstalpreventieadviseur komt bij je langs voor een neutraal en volledig vrijblijvend advies op maat. Hij geeft je tips over de te nemen maatregelen. Wist je trouwens dat je na het beveiligen van jouw woning ook aanspraak kan maken op een Stedelijke premie? Voor meer informatie kan je terecht op: www.oostende.be/diefstalpreventieadvies.

Blijf op de hoogte van alle acties van deze campagne via Facebook ‘BeSafe Home – Diefstalpreventie’, Twitter: ‘@BeSafeHome_NL’, ‘#BeSafeHome’ en de website ‘www.besafe.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is