Stad Oostende stapt mee in de European Cybersecurity Month

Op 18 oktober 2024, over deze onderwerpen: Veiligheid

In oktober vindt jaarlijks de Europese maand voor cyberveiligheid plaats. Ook Stad Oostende wil haar inwoners helpen om phishing, hacking en online fraude te voorkomen. Tijdens deze maand lanceert de Stad een aantal initiatieven.

De digitale wereld verandert continu. We gebruiken het internet om te werken, voor onze vrije tijdsbesteding, voor het uitvoeren van betalingen, enzovoort. In een tijd waarin we steeds afhankelijker worden van de digitale technologie, wordt cyberveiligheid belangrijker dan ooit. Iedereen wordt ooit geconfronteerd met online risico’s, gaande van phishing en identiteitsdiefstal tot malware en ransomware. Het is belangrijk dat iedereen zich bewust is van die risico’s en leert hoe men zichzelf kan beschermen.

Elk jaar lanceren het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), Febelfin en de Cyber Security Coalition tijdens deze periode een sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid. Dit jaar ligt de focus op het sterk beveiligen van accounts via tweestapsverificatie of Two Factor Authentication (2FA).

Tweestapsverificatie of 2FA is een eenvoudige manier om je online accounts beter te beschermen. Bij 2FA gebruik je meerdere factoren om te bewijzen wie je bent. Je gebruikt dan bijvoorbeeld een wachtwoord of pincode en laat daarbij ook een code versturen naar je GSM. Of je gebruikt een vingerafdruk om toegang te krijgen in combinatie met een wachtwoord of pincode.

Initiatieven Stad Oostende

Ook Stad Oostende wil zijn inwoners bijstaan in het bewust omgaan met het internet en cyberveiligheid.

Schepen van Veiligheid Maxim Donck: "Cyberveiligheid is een verantwoordelijkheid van iedereen, ook van de Stad. Door bewust te zijn van de risico’s en simpele voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen we samen een veiliger digitale omgeving creëren."

De diefstalpreventieadviseur en de coördinator van de Digibanken ontwikkelden een informatiesessie rond phishing. Eerder deze maand vond deze sessie voor de eerste keer plaats in OC Ter Yde. Deelnemers leren onder meer hoe ze verdachte mails of berichten kunnen herkennen en hoe ze hun accounts beveiligen met een sterk wachtwoord. In het kader van de nationale sensibiliseringsactie wordt extra aandacht besteed aan het belang van de tweestapsverificatie.

Deze informatiesessie wordt ook opgenomen in het aanbod Digiwijs. Digiwijs is een open aanbod digilessen van Stad Oostende voor verenigingen. Via de website van Stad Oostende kunnen Oostendse verenigingen gratis een beroep doen op deze informatiesessie. Meer informatie kan je terugvinden op www.oostende.be/digiwijs.

Theatervoorstelling voor jongeren

Op dinsdag 12 november biedt Stad Oostende de theatervoorstelling “Naakte Feiten” van de theatercompagnie Deezillusie aan. Secundaire scholen uit Oostende kunnen gratis intekenen. De voorstelling richt zich tot leerlingen uit het tweede jaar. Het theaterstuk bespreekt de gevaren en gevolgen van sexting bij jongeren.

Schepen Maxim Donck: "Ook jongeren worden niet vergeten in dit cyberveiligheid-verhaal. Jongeren zijn heel actief op sociale media. Het is belangrijk om ook jongeren tijdig te sensibiliseren rond de mogelijke gevaren en de gevolgen van het delen van persoonlijke informatie, foto's of naaktfoto's."

Praktische Tips voor Cyberveiligheid

Schepen Maxim Donck: "Elke situatie is uniek, maar toch zijn er enkele tips die altijd belangrijk blijven: gebruik sterke wachtwoorden, wees voorzichtig met e-mails, hou je apparaten up-to-date, gebruik tweestapsverificatie en deel geen gevoelige informatie op sociale media."

Meer informatie kan je terugvinden op de website van Stad Oostende en www.safeonweb.be.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is