Tachtig jaar na V-Day: Stad Oostende herdenkt het einde van de Tweede Wereldoorlog

Op 15 april 2025

Op 8 mei herdenkt Stad Oostende de tachtigste verjaardag van V-Day, de dag waarop nazi-Duitsland zich overgaf. De Stad organiseert verschillende activiteiten, zoals een theatervoorstelling over verzetsheld Kamiel Top en een herdenkingsbezoek aan Fort Breendonk. Bovendien brengt de Stad de verhalen van acht verzetshelden die binnenkort herdacht worden met nieuwe struikelstenen in de stad.

Tachtig jaar geleden op 8 mei gaf nazi-Duitsland zich over. De dag werd uitgeroepen tot Bevrijdingsdag of V-Day en wordt jaarlijks gevierd als een overwinning op de gruwel van het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog. Stad Oostende plant verschillende activiteiten om deze belangrijke mijlpaal te vieren, zeker nu het meer dan ooit nodig is om op te komen voor democratie en mensenrechten en om te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt.

Schepen van Samenleven Maxim Donck: "V-Day herinnert ons eraan dat vrijheid en democratie nooit vanzelfsprekend zijn. Het is een eerbetoon aan hen die hun leven gaven voor onze vrijheid."

Theatervoorstelling Kamielledju

De voorstelling ‘Kamielledju’ laat zich inspireren door het korte maar krachtige leven van Kamiel Top, een getalenteerde dichter en verzetsstrijder die op 21-jarige leeftijd stierf in concentratiekamp Flossenbürg (1945).

Kamielledju is een initiatief van de Werkgroep Struikelstenen van Stad Oostende, geproduceerd door De Dakbroeders vzw voor historisch theater. De Stad organiseert twee voorstellingen voor scholen en een voorstelling voor het brede publiek.

De voorstelling voor het publiek vindt plaats op 8 mei om 20.00 uur in De Grote Post. Inschrijven kan via het UiTloket of www.uitinoostende.be.

Bezoek aan Breendonk

Op zondag 4 mei vertrekt er een bus vanuit Oostende naar Fort Breendonk voor een herdenkingsmoment met Ellen De Soete en Simon Gronowski. Het wordt een dag vol boekpresentaties, toneel, film en poëzie. De toegang tot Fort Breendonk is gratis. Voor de bus en je lunchpakket betaal je 10 euro per persoon. 

  • Opstappen om 8.00 uur aan Mercator Maritiem Instituut (Mercatorlaan 15, 8400 Oostende)
  • Terugkeren vanuit Breendonk om 16.30 uur
  • Je inschrijving is pas geldig als je op voorhand betaald hebt:10 euro per persoon overschrijven op rekeningnummer BE66 8777 9577 1643 (rekeninghouder: Diversiteit)
  • Vermeld je naam en voornaam + Fort Breendonk

Officiële plechtigheid

Op zondag 11 mei vindt de jaarlijkse plechtigheid voor V-day plaats. Die start met een eucharistieviering in de Sint-Petrus-en-Pauluskerk, gevolgd door een vlaggengroet, bloemenhulde en optocht naar het Stadhuis onder begeleiding van de Koninklijke Stadsharmonie. In het Stadhuis worden de toespraken gegeven en is er tot slot een receptie in de Alice Freyzaal.

Struikelstenen en verhalen van verzetshelden

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig wil ons met zijn zogenaamde 'Stolpersteine' - struikelstenen in het Nederlands - laten stilstaan bij de slachtoffers van het naziregime. In Europa liggen er meer dan 90.000 stenen, met daarop de naam van een slachtoffer, het geboortejaar, de arrestatiedatum en de plaats waar de persoon vermoord werd, stierf of bevrijd is.

Een struikelsteen komt op de plaats waar het slachtoffer woonde, werkte of naar school ging. Na de zeven stenen die vorig jaar in Oostende gelegd werden, komen er dit jaar acht nieuwe stenen voor Oostendse verzetshelden met elk hun verhaal.

Onder de verhalen, ook het relaas van Jacques Van Biesbrouck. Hij vroeg een struikelsteen aan voor zijn vader Roger Van Biesbrouck die lid was van het Verzet, maar in 1943 thuis opgepakt en gedeporteerd werd door de nazi’s. Roger Van Biesbrouck was naast notaris, ook officier van het Geheim Leger. Hij speelde belangrijke informatie door naar de geallieerden (de groep landen die vocht tegen nazi-Duitsland) in de hoop om de vijand sneller te verslaan. Zijn verhaal is al te lezen in het Stadsmagazine.

Op 8 mei onthult Stad Oostende de acht nieuwe struikelstenen met alle verhalen, als eerbetoon aan de slachtoffers van het naziregime. Alle verhalen achter de struikelstenen in Oostende krijgen daarna ook een plaats op de stadswebsite.

Meer info: www.oostende.be/v-day

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is