Acht nieuwe struikelstenen gelegd voor Oostendse verzetsstrijders tijdens WOII

Op 9 mei 2025

Op 8 mei 2025 vierden we tachtig jaar V-Dag. Op die symbolische dag huldigde Stad Oostende acht nieuwe struikelstenen. De stenen liggen in het voetpad op de plaatsen waar Oostendse verzetsstrijders woonden. Zo sluit Stad Oostende zich aan bij het project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die intussen bijna 100.000 stenen maakte ter herdenking van slachtoffers van het naziregime in WOII. In Oostende liggen er nu 22 stenen.

Op 8 mei onthulden we acht nieuwe struikelstenen. Een symbolische datum, want 80 jaar geleden op 8 mei gaf nazi-Duitsland zich over. Een dag die we blijvend herdenken als een overwinning op het nazisme.

Struikelstenen herinneren ons aan de mensen die tussen 1933 en 1945 werden vervolgd door het naziregime. Een struikelsteen is een kasseivormige steen die in het voetpad ligt op de plaats waar een slachtoffer woonde, werkte of naar school ging. Op elke steen ligt een messing plaatje met daarop de naam van een slachtoffer van het nazisme in de Tweede Wereldoorlog. Je leest ook het geboortejaar, de arrestatiedatum en de plaats waar de persoon vermoord werd, stierf of bevrijd is.

De steen komt even hoog als de rest van het voetpad. Je struikelt er figuurlijk over en zo doen ze je stilstaan bij de gruwel van het nazisme. In Oostende lagen er sinds 2023 al zestien struikelstenen. Daar komen er nu nog eens acht bij.

Acht nieuwe struikelstenen voor Oostendse verzetsstrijders

Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloten heel wat Oostendenaars zich aan bij het verzet. Voor acht van hen komen er nu struikelstenen verspreid over de stad, op de plaatsen waar hun thuis was.

Ferdinand Blomme werd geboren in 1925 en woonde in Irisstraat 12. Hij was een verzetsstrijder en werd gearresteerd op 7 maart 1944. Hij werd bevrijd uit de gevangenis van Wolfenbüttel.

Frederic Pauwels werd geboren in 1901 en woonde in de Sterstraat 20. Hij was een verzetsstrijder en werd gearresteerd op 17 november 1943. Hij werd vermoord in het concentratiekamp Mittelbau-Dora op 28 februari 1945.

Alfred De Gryse werd geboren in 1924 en woonde in de Prof. Jozef Vercoulliestraat 29. Hij was een verzetsstrijder en werd gearresteerd op 7 september 1943. Hij stierf in de strafgevangenis Gross-Strehlitz in augustus 1944.

Henri Brys werd geboren in 1910 en woonde in Rogierlaan 23. Hij was een verzetsstrijder en werd gearresteerd op 22 november 1943. Hij stierf in het concentratiekamp Gross-Rosen op 26 januari 1945.

Roger Van Biesbrouck werd geboren in 1904 en woonde in Karel Janssenslaan 31. Hij was een verzetsstrijder en werd gearresteerd op 26 januari 1943. Hij stierf in het concentratiekamp Flossenbürg op 22 april 1945.

Lea Kieken werd geboren in 1916 en woonde in Nieuwstraat 14. Ze was een verzetsstrijder en werd gearresteerd op 29 december 1943. Ze werd bevrijd uit de gevangenis van Leipzig.

Frans Pauwels werd geboren in 1916 en woonde in de Euphrosina Beernaertstraat 8. Hij was een verzetsstrijder en werd gearresteerd op 4 mei 1944. Hij werd bevrijd uit het concentratiekamp Flossenbürg.

Remi Pyson werd geboren in 1920 en woonde in de Graaf de Smet de Naeyerlaan 80. Hij was een verzetsstrijder en werd gearresteerd op 4 mei 1944. Hij werd bevrijd uit het concentratiekamp Dachau.

Samen met de aanvragers van de struikelstenen en de Adviesgroep Struikelstenen, is Stad Oostende bezig om de verhalen achter de struikelstenen bloot te leggen en op de stadswebsite te verzamelen.

Adviesgroep Struikelstenen

De Adviesgroep Struikelstenen is de stuwende kracht achter de struikelstenen in Oostende. Samen met Stad Oostende willen ze de herinnering aan de slachtoffers van het naziregime in Oostende levend houden. De adviesgroep onderzoekt de ingediende aanvragen voor de struikelstenen in samenwerking met historici.

Struikelstenen overal in Europa

Struikelstenen, of Stolpersteine in het Duits, zijn een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De stenen worden met de hand gemaakt en elke letter wordt afzonderlijk gebeiteld in het plaatje op de steen. In Europa werden er sinds 1992 al meer dan 100.000 stenen gelegd, waaronder die in Oostende.

Nabestaanden, kennissen, geïnteresseerden of historici kunnen een struikelsteen aanvragen voor Oostendse verzetsstrijders en slachtoffers via www.oostende.be/struikelstenen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is