U bent hier
Gevolgen bevolkingsaangroei Oostende helemaal niet om te juichen
N-VA Oostende heeft sterke twijfels bij de hoeraberichten vanuit het stadsbestuur over de Oostendse bevolkingsaangroei. “Het gaat er niet om met hoeveel we zijn, het gaat er veeleer om wie er bijkomt. En dat het met de Oostendse bevolkingsmix goed fout zit, is meer dan duidelijk.” Dat zegt Björn Anseeuw, voorzitter van N-VA Oostende.
Te weinig jonge en draagkrachtige gezinnen vinden de weg naar Oostende
De Oostendse bevolkingsaangroei zorgt voor minder inkomsten voor de stad uit de aanvullende
personenbelastingen. In 2009 puurde de stad daar nog 15,5 miljoen euro uit. In 2011 voorzag de stad 2 miljoen euro minderinkomsten, en dat ondanks de bevolkingsaangroei.
“Dat betekent niets anders dan dat het gemiddeld inkomen van de Oostendenaar in amper 2 jaar tijd sterk is gedaald.” aldus Björn Anseeuw. “Het zegt alles over onze sociale mix: teveel sociaal behoeftigen komen naar onze stad, terwijl te weinig jonge en draagkrachtige gezinnen de weg naar Oostende vinden.”
Huiseigenaars betalen het gelag
De dalende inkomsten uit de personenbelasting worden ruimschoots gecompenseerd op kap van huiseigenaars. Die groep is veel kleiner dan de groep die personenbelasting betaalt. Minder mensen betalen dus meer belastingen.
De opcentiemen op de onroerende voorheffing zijn bijna nergens zo hoog als in Oostende. In slechts drie Vlaamse gemeenten betaal je meer dan in Oostende. “Oostendenaars die een huis bezitten zijn vaak verre van steenrijk. Blijkbaar vinden socialisten het, met de steun van CD&V en Open-VLD, nodig om die middenklasse verder uit te persen. Dat naast tweedeverblijvers ook heel wat Oostendse eigenaars keihard worden bestraft voor het bezitten van een woning, kan de huidige meerderheid niets schelen,” zegt Björn Anseeuw.
Naar een ander sociaal beleid en woonbeleid
Oostende heeft dringend nood aan een ander beleid, waaronder een sociaal beleid als springplank. Nu is er enkel een sociaal vangnet. Ook het woonbeleid wordt te eenzijdig ingevuld.
“Het is hoog tijd om het geweer van schouder te veranderen. Men moet eindelijk werk maken van een sociaal beleid waarbij wordt gemikt op sociale weerbaarheid en van een woningaanbod op maat van jonge en draagkrachtige gezinnen. Alleen zo kan een halt worden toegeroepen aan het importeren van armoede in Oostende,” besluit Björn Anseeuw