U bent hier
Antennepost Dokters van de Wereld voor transitillegalen in Oostende is om problemen vragen
De N-VA is niet te spreken over de komst van een antennepost van Dokters van de Wereld voor transitillegalen in Oostende. Ze vreest dat Oostende daarmee opnieuw een aantrekkingspool wordt voor transitillegalen, met alle kwalijke gevolgen vandien. Dat zegt N-VA-fractieleider Björn Anseeuw. "Voor het wegvallen van de laatste ferryverbinding in Oostende, in de periode 2010-2012, was onze stad een aantrekkingspool voor transit--illegalen. Hun aanwezigheid zorgde voor een ware inbrakenplaag in wagens. Maar ook in de drughandel waren sommigen heel actief. Nu de rust eindelijk is weergekeerd, vinden sommigen het nodig om hier een nieuwe aantrekkingspool neer te poten. Dit is ronduit onverantwoord ten aanzien van de stad."
Draagkracht van de stad overschreden
Het is nobel streven om alle ellende de wereld uit te helpen, de draagkracht van de eigen stad daarbij overschrijden onverantwoord. "We beseffen dat elk individueel schrijnend geval er één te veel is. Een stad als Oostende kan echter maar zoveel hebben als ze kan hebben. Dat we hebben aan den lijve mogen ondervinden bij de vorige passage van transitillegalen. Anderen helpen ten koste van de leefbaarheid van de eigen stad is nooit een duurzame oplossing", aldus Björn Anseeuw.
Voldoende dringende medische hulpverlening nu al aanwezig in Oostende
De N-VA heeft weinig begrip voor een nieuw parallel circuit voor dringende medische hulp voor illegalen. Björn Anseeuw: "Er bestaat al een wettelijk kader waarbij ook illegalen, ook in Oostende, altijd recht hebben op dringende medische hulp. Het blijft me dus een raadsel waarom dit parallel circuit nog nodig is. Tenzij het natuurlijk de bedoeling is om nog meer miserie in Oostende te importeren, precies of de uitdagingen in Oostende zijn op dat vlak nog niet groot genoeg."
Wil het CAW problemen oplossen of wil ze nieuwe creëren?
Het nieuwe antennepunt komt in de gebouwen van het CAW. Hiermee stelt het CAW dezelfde overheid die haar subsidieert voor bijkomende problemen. "Bij de vorige toevloed van transitillegalen in 2010-2012, kwam de werking van het CAW ten aanzien van de eigen bevolking in het gedrang. Dat stond zo te lezen in hun eigen rapporten. Door dit antennepunt hier mogelijk te maken, creëert ze nu nieuwe problemen voor de eigen werking maar ook voor de leefbaarheid van de stad. Je zou je echt beginnen afvragen of het CAW nu problemen wil oplossen, dan wel nieuwe problemen wil creëeren", besluit Björn Anseeuw