Al meer dan 25.000 bezoekers voor Ensor2024 in Oostende

Op 12 januari 2024, over deze onderwerpen: Cultuur en kunst, Economie en ondernemen

Drie weken na de aftrap van het Ensorjaar in Oostende kan het veelzijdig stadsfestival al indrukwekkende bezoekersaantallen noteren. Met een uitstekende start die alle verwachtingen overtreft, verwelkomt Ensor 2024 reeds 25.000 enthousiaste bezoekers. Ook heel wat handel- en horecazaken ervaren een positieve impact van het Ensorjaar op hun activiteiten. De kwaliteit en  diversiteit van activiteiten en spraakmakende evenementen heeft velen weten te overtuigen om naar de badstad af te reizen.   

De absolute publiekstrekker is de hoofdtentoonstelling in Mu.ZEE, ‘Rose, Rose, Rose à mes yeux’, over Ensor en het stilleven in België, de expo mocht inmiddels al meer dan 15.000 bezoekers verwelkomen. Maar ook de interactieve familie doe-expo ‘Grote Kunst voor Kleine Kenners’ in Fort Napoleon, is een schot in de roos. Drie weken na de start kwamen er al 3.000 bezoekers over de vloer. Ook de expo ‘Arno. The show of Life’ in de Venetiaanse Gaanderijen, met foto’s van Danny Willems over zijn vriend Arno, klokte na 3 weken af op ruim 4.000 bezoekers. De catalogus is ondertussen reeds aan zijn tweede druk toe. 

Oostendse ondernemers eren hun James Ensor

Diverse evenementen, zoals concerten, boekpresentaties en de onthulling van 'Het masker van Ensor' op het Stationsplein, wisten honderden bezoekers naar Oostende te trekken. Het stadsfestival omarmt niet alleen de kunst, maar betrekt ook de lokale ondernemers en horeca in de festiviteiten, waarbij Oostendse ondernemers hun eerbetoon aan James Ensor brengen.

Gedurende het Ensorjaar kunnen bezoekers bij verschillende Oostendse handelaars de winkel buiten lopen met een unieke Ensor winkeltas. Bovendien wordt ook bij enkele Oostendse restaurants de meester tijdens het Ensorjaar in de verf gezet. Vakmannen zoals Olivier Willems en bakker Luc David van Bakkerij Decock laten zich inspireren door James Ensor. Trattoria Ensorito tovert dan weer hun Ensormenu op een uniek bord met kunstwerk. 

Schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn: "Het is geweldig dat enkele lokale ondernemers elk op hun manier hun schouders onder het Ensorjaar 2024 zetten en door de ontwikkeling van unieke producten de kunstenaar ook in ondernemend Oostende tot leven brengen. Creativiteit en ondernemerschap gaan duidelijk hand in hand."

Werkgroep handel en horeca

Als onderdeel van het stadsfestival werd duidelijk de 360° aanpak aangehaald. Hierbij gaat het om de synergie en complementariteit tussen de culturele en toeristische sectoren zodat ‘Ensor 2024’ een zeer zichtbaar stadsproject wordt. Zo werd zes maanden geleden een enthousiaste oproep gelanceerd, gericht aan handel- en horeca-uitbaters, om hun creatieve voorstellen in te sturen voor deelname aan Ensor 2024. Talrijke inspirerende aanvragen die de diversiteit van de lokale ondernemers weerspiegelden kwamen uit de bus.  

Alle ingezonden voorstellen kregen de aandacht van de werkgroep Handel en Horeca, die de initiatieven beoordeelde aan de hand van enkele criteria, waaronder relevantie, duurzaamheid, creativiteit en authenticiteit. Na een evaluatie kregen enkele opvallende initiatieven een positieve beoordeling. Deze selecte groep ondernemers ontvangt nu met trots het officiële Ensorlabel als erkenning voor hun bijdrage aan Ensor 2024. 

Gecertificeerde producten  

Pralines door Olivier Willems

Ensor genoot van kleine lekkernijen. Ter ere van de kunstenaar creëerde Olivier Willems drie pralines, elk in de vorm van een Ensor-masker en doordrenkt met smaken die een ode brengen aan Ensor en de zee. Het aanbod bestaat uit een praline met een zanderige hazelnoot praliné met grof zeezout dat verwijst naar de schelpenwinkel van Ensor. Daarnaast kan er gesmuld worden van een praline met thee of koffie caramel die verwijst naar de Engelse roots van Ensor. Tot slot bevat de collectie een praline met een smokey ganache, een vulling op basis van een rokerige chocolade smaak, die verwijst naar de mist boven de zee en zijn thuisbasis Oostende.

Ontbijtmand door Bakkerij Decock

De klassieke ontbijtmand van Bakkerij Decock kreeg een make-over ter gelegenheid van het Ensorjaar. De ontbijtmand, een kistje, is vakkundig vervaardigd dankzij de gebundelde krachten van Duinhelm en De Oesterbank. Een collectief van o.a. kunstenaars, scholen en Duinhelm geeft elk kistje een unieke look, een naam en een nummer. Speciaal voor deze gelegenheid brachten ze verschillende ambachtelijke producten samen en creëerden ze een croissant in het kleurenpalet van de Belgische grootmeester. 

Met deze ontbijtmand haal je een kistje kunst in huis, breng je hulde aan James Ensor, maar draag je ook jouw steentje bij aan kunst in Oostende. Een deel van de opbrengst wordt namelijk geschonken aan lokale kunstprojecten.

Ensor winkeltassen

Heel wat Oostendse handelszaken gebruiken papieren draagtassen met opdruk van de Ensorreproductie “Gezicht op Mariakerke”. Op die manier wordt het Ensorjaar ook bij shoppers en in handelszaken tot leven gebracht en bereiken we een veelvoud aan publiek en trekken we de aandacht op de volledige kalender aan Ensor activiteiten. De handelaars worden ambassadeurs van het Ensorjaar. Zo’n 35-tal (handels)zaken tekenden in op het initiatief. Een overzicht van alle deelnemende handelszaken op www.ensor2024.be/winkeltassen.

‘Il Preferito del pittore’ door Trattoria Ensorito

Ensorito ligt vlakbij de laatste rustplaats van James Ensor, dus uiteraard stappen ze mee in het Ensorjaar. Ze vroegen Oostends kunstenaar Mieke Drossaert om een werk te maken, geïnspireerd door Ensor, om in een bord te kunnen verwerken. Het werd ‘Il preferito del pittore’ genoemd, naar het werk ‘De Baden van Oostende’. Liefhebbers krijgen het porseleinen bord met het werk van Mieke, inclusief het Ensor label, na hun restaurantbezoek mee naar huis.

Voor het overzicht van alle activiteiten en initiatieven verwijzen we graag naar www.ensor2024.be.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is