Foto-expo Watson Reddingboot 3 in de Nieuwe Gaanderijen

Op 17 januari 2023, over deze onderwerpen: Cultuur en kunst, Haven

Meer dan dertig jaar lang redde Watson Reddingboot 3 voor de kust van Oostende zeevarenden uit woelige wateren. Restart vzw redde de reddingboot van verval. De vrijwilligers van de vzw willen dit stukje erfgoed helemaal restaureren en vaarklaar maken. De restauratie van de boot wordt in beeld gebracht tijdens een foto-expo in de Nieuwe Gaanderijen van 18 januari tot en met 14 maart 2023.

Redder op zee

In 1948 wordt de Watson Reddingboot 3 voor het eerst te water gelaten in Oostende. Watson is de naam van de ingenieur die dit onzinkbare type boot ontwikkelde. De Watson reddingboot 3 bevat 176 luchtdichte kisten die het drijfvermogen garanderen. Een reddingboot is een boot die vanaf de wal uitvaart om hulp te verlenen, dit in tegenstelling tot een reddingsboot die meereist aan boord van een ander schip om ingezet te worden bij een scheepsramp.

Vanuit Oostende voert de boot meer dan 1.200 reddingsacties uit, tot hij in 1980 uit dienst wordt gehaald. Na meer dan veertig jaar en omzwervingen naar onder andere Koksijde-Oostduinkerke en Brugge arriveert de innovatieve reddingboot in 2019, dankzij de tussenkomst van Restart vzw, terug in haar thuishaven Oostende.

Toekomst voor maritiem verleden

Nu zijn de rollen omgedraaid en is het de beurt aan de Watson om gered te worden. Het is de ambitie van Restart vzw om dit unieke staaltje Oostends maritiem erfgoed in haar oorspronkelijk glorie te herstellen. Door middel van bronnenonderzoek, foto’s en getuigenissen worden ontbrekende onderdelen opgespoord of gereconstrueerd. De romp krijgt opnieuw de oorspronkelijke kleuren en het schip wordt vaarklaar gemaakt volgens de huidige normen. De vrijwilligers doen zelf wat ze kunnen en laten zich ondersteunen door professionals waar nodig. Reddingboot 3 wordt opnieuw een veilige boot – mét oorspronkelijk uiterlijk – om het Oostendse maritieme verleden ook een toekomst te geven. “De Nieuwe Gaanderijen is een van de drukstbezochte (openlucht-)musea in België, en dus zeer geschikt om, naast het tentoonstellen van fotografie, ook ons rijke erfgoedverleden te belichten. Dit gebeurde onder andere al met Ensoriaanse straatbeelden en cartoons met historische Oostendse uitdrukkingen, en we zullen in de toekomst blijven inzetten op informatieve, educatieve en erfgoedwaardige culturele exposities”, ​ aldus Bart Plasschaert, schepen van Vrije Tijd. De restauratie van de boot wordt in beeld gebracht van 18 januari tot en met 14 maart 2023 in de Nieuwe Gaanderijen.

Red de Reddingboot

De vzw kreeg een concessie om in het Oostendse havengebied naast Hangaar 1 een loods te bouwen waar de restauratie kan plaatsvinden. “Naast haar economische rol heeft Haven Oostende ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. De Reddingboot heeft een bijzondere historische waarde voor Oostende, dus we zijn heel blij dit project mee te kunnen ondersteunen”, aldus schepen Charlotte Verkeyn, voorzitter van de Raad van Bestuur van Haven Oostende.

Naast de ondersteuning van Stad Oostende en de Vlaamse overheid is de vzw steeds op zoek naar andere manieren om de kosten van de restauratie te dekken. Je kan Restart vzw steunen door materiaal te doneren, door je als vrijwilliger kandidaat te stellen of door een gift te doen. Met slechts 2 euro schenk je één klinknagel. Via reddereddingboot.be kan je de restauratie steunen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is