Literatuurfestival 'Liefde tussen de Lijnen' viert de liefde en haar spiegelbeeld

Op 16 januari 2023, over deze onderwerpen: Cultuur en kunst, Economie en ondernemen

Op zaterdag 18 en zondag 19 februari 2023 wordt Oostende opnieuw bedolven onder literair, muzikaal en beeldend talent tijdens het literatuurfestival Liefde tussen de Lijnen. De happening is een vaste afspraak rond Valentijn en staat ditmaal in het teken van de liefde en haar spiegelbeeld. Hendrik Tratsaert tekent voor de derde maal present als programmator. Op zaterdag stappen schrijverskoppel Lize Spit en Rob van Essen in het huwelijksbootje. Op zondag wordt de keerzijde van de liefdesmedaille belicht met een matinee over de kunst van het uit elkaar gaan. Raymond van het Groenewoud wandelt tijdens een miniconcert door zijn rijke oeuvre.

Trouw met mij!

Op zaterdag 18 februari 2023 wordt het symbolische huwelijk van schrijverskoppel Lize Spit & Rob van Essen voltrokken. Lize Spit kwam met Het Smelt (2016) als een komeet het literaire firmament binnen. Twee jaar geleden verscheen de fel besproken roman Ik ben er niet. Rob van Essen kreeg voor zijn roman De goede zoon de Libris literatuurprijs 2019. Recent verscheen zijn eerste dichtbundel Alleen de warme dagen waren echt.

Voor Liefde tussen de Lijnen stappen de twee geliefden in het huwelijk, met alles erop en eraan: een ceremonie, alternatieve geloften, odes aan de liefde en aan elkaar. Dit in het bijzijn van bevriende schrijvers-muzikanten én onder leiding van ceremoniemeester Maud Vanhauwaert.

Rob van Essen: “Ons plan is om voor te lezen uit onze mailwisseling van toen we elkaar net leerden kennen. Dat is nog nooit gepubliceerd, maar we hebben heel druk naar elkaar geschreven in die periode.”

Daarnaast tekenen heel wat mooie namen present die zullen voorlezen uit eigen werk, zoals Anneleen Van Offel, Andy Fierens, Joost Oomen, Bregje Hofstede, Thomas Heerma van Voss en Lisette Ma Neza. Muzikale intermezzo’s worden verzorgd door de theatrale fanfare-punkband De Kift en Lucky Fonz III. Het avondfeest wordt gevolgd door een heuse trouwparty, mét dj en surprise act. ​ Hendrik Tratsaert: “Net zoals bij een echt trouwfeest is er een dresscode. We vragen alle aanwezigen om te komen feesten in hun favoriete trouwkledij. Je kan je oud trouwkostuum aantrekken, of misschien zou je wel helemaal out of the box denken als je zelf (opnieuw) in het huwelijksbootje zou stappen.”

Van elkaar, uit elkaar. Uit elkaar, van elkaar.

Op zondag 19 februari 2023 belicht Liefde tussen de Lijnen de keerzijde van de liefdesmedaille. Van de onmogelijke liefde tot de kunst van het uit elkaar gaan, het blijft een onmetelijke inspiratiebron én een realiteit. Bent Van Looy presenteert en modereert deze matinee, met een gesprek tussen auteur Charlotte Van den Broeck, schrijver en journalist Emy Koopman en seksuoloog en relatietherapeut Rika Ponnet. Als speciale gast komt de Franse bestsellerauteur Philippe Claudel op bezoek. Raymond van het Groenewoud wandelt tijdens een miniconcert door zijn rijke oeuvre. Voor volk, voor vrijheid en voor de liefde. Info en tickets via www.oostende.be/liefdetussendelijnen

Oostende, literatuurstad aan zee

Traditiegetrouw organiseert de Bibliotheek in aanloop naar het literatuurfestival Liefde tussen de Lijnen enkele gratis activiteiten. Bart Plasschaert, schepen van Cultuur: “Ter ere van Gedichtendag op donderdag 26 januari 2023 kan je in de bib terecht voor Broodje Poëzie met Hind Eljadid, die je met haar wervelende slam poetry zeker omver zal blazen. Op vrijdag 10 februari 2023 kan je ​ opnieuw deelnemen aan de bibDate, een speeddate voor boekenliefhebbers. In een doorschuifsysteem kan je, onder het genot van een hapje en drankje, met je overbuur van gedachten wisselen over je ultieme leestips.”

Op vrijdag 17 februari 2023 vindt bovendien in KAAP de dertiende editie van het minifestival Let Love Rule plaats. Aya Sabi, Peter Terrin en de andere auteurs, zangers en theatermakers die er het podium betreden, onderzoeken de liefde, telkens op een andere manier.

Door het wederkerende succes van deze activiteiten zie je dat poëzie leeft in Oostende en een breed publiek aanspreekt. Samen met particulieren en handelaars wordt literatuur bovendien letterlijk in het straatbeeld gebracht. “Koop je een Valentijnscadeautje bij de Oostendse ondernemers? Dan krijg je bij je aankoop een speciaal groeikaartje met een liefdesgedicht cadeau. Je steunt dus niet alleen de lokale handel, maar je plant ook iets moois voor je geliefde en je laat het ondernemerschap in Oostende letterlijk bloeien. De deelnemende handelaars vind je op www.ikkoopinoostende.be, aldus Charlotte Verkeyn, schepen van Ondernemen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is