U bent hier
Oostende wordt met Ostend Dronehub dé referentiestad voor internationale drone innovatie
Haven Oostende, Economisch Huis Oostende, Rebo, Internationale Luchthaven Oostende-Brugge, Hogeschool Vives en VLOC lanceren kenniscentrum voor professionele drones: Ostend Dronehub.
De professionele toepassingen van drones zijn verrassend veelzijdig. Om de potentiële economische impact ten volle te benutten richten zes partners op 8 november Ostend Dronehub op. Ostend Dronehub profileert zich internationaal en koppelt bedrijven die dronediensten aanbieden aan bedrijven die dronediensten nodig hebben. Het proces wordt begeleid van A tot Z op zowel technisch (welke drones), operationeel (hoe testen en uitvoeren) en inhoudelijk (dataverwerking) vlak. De tweede focus is actief drone onderzoek voeren. Oostende wil zo hét center of excellence worden in dit vakgebied.
Charlotte Verkeyn, Voorzitter Haven Oostende en Economisch Huis: "De oprichting van Ostend Dronehub kadert binnen de strategische doelstelling van Stad Oostende waarin ondernemerschap wordt gestimuleerd. Oostende als innovatiepool voor nieuwe industrieën. De internationale activiteiten van Ostend Dronehub moeten onze positie in de top van Europa op het vlak van innovatief drone onderzoek en drone toepassingen verder verankeren."
Ter land, ter zee en in de lucht
Wanneer over een drone gesproken wordt, gaat het in 9 op 10 gevallen over een UAV (Unmanned Aerial Vehicle), een luchtvaartuig zonder piloot aan boord. Maar er zijn ook de UGV’s (Unmanned Ground Vehicles) en UMV’s (Unmanned Marine Vehicles). Daarnaast zijn er ook autonome voer- en vaartuigen. Door inzet van deze nieuwe technologieën kan transport over de weg en over het water slimmer, veiliger en efficiënter plaatsvinden. Beter gebruik van vaarwateren kan de verkeersdruk op het reguliere wegennet verminderen. Al deze technologische evoluties horen ook bij de expertise van Ostend Dronehub.
Verschillende toepassingsdomeinen
Bovenvermelde drones en autonome voer- en vaartuigen worden ingezet voor: maritieme waarnemingen, bewaking en maatschappelijke veiligheid, precisielandbouw, industriële inspecties, bouw gerelateerde toepassingen, transport en logistiek, ... Sector overschrijdend werken is dus cruciaal om kennis en ervaring op te bouwen.
Er zijn in Oostende verschillende initiatieven aanwezig
Zo is er het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee) met het Marine Robotics Centre; het NSAC (North Sea Aviation Center) die twee fixed wing drones aangekocht heeft; het DroneLab van Hogeschool Vives; het VLOC dat focust op het opleidingsluik; Greenbridge die verschillende technologieën huisvest; ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) dat verkennend onderzoek voert rond spuitdrones in precisielandbouw; …
Nu de krachten regionaal bundelen zal voor een stroomversnelling zorgen. Daarom brengt Ostend Dronehub onderzoek, bedrijven en onderwijs dichter bij elkaar. De nieuwste dronetechnologieën zullen vanuit verschillende toepassingsdomeinen en met inbreng van de verschillende partners getest en geanalyseerd worden. Samenwerking is hierbij cruciaal.
Met de oprichting van Ostend Dronehub volgt Oostende de visie en ambitie van de provincie West-Vlaanderen / Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij om in West-Vlaanderen meerdere droneports op te richten die complementair met elkaar kunnen functioneren.