Stad Oostende zet laatstejaarsstudenten in de bloemetjes

Op 30 mei 2021

Omdat de coronacrisis nog steeds van zich laat horen, konden laatstejaarsstudenten in 2021 geen grote evenementen opzetten ter gelegenheid van 100 dagen. Om de leerlingen een hart onder de riem te steken, schenkt Stad Oostende hen daarom een kleine attentie in samenwerking met de ‘Quality Night’-bars.

‘Quality Night’-bars zijn uitgaansgelegenheden die zich inzetten voor een positief en gezond uitgaansklimaat. Het personeel is goed opgeleid en de bars bieden een aantal services aan waaronder gratis oordoppen, gezondheids- en mobiliteitsinformatie, … Een aantal van deze bars zullen voor een duizendtal laatstejaarsstudenten een verse mocktail maken. Daarnaast schenkt Stad Oostende een waardebon van drie euro waarmee de leerlingen in de ‘Quality Night’-bars terecht kunnen voor een niet-alcoholisch drankje.

“Met de bon kan je twee niet-alcoholische drankjes kopen voor de prijs van één. Je kan de bon ook gebruiken als kortingsbon bij de aankoop van een mocktail. De bon zelf blijft geldig tot het einde van het jaar. Hiermee leren jongeren de ‘Quality Night’-bars die we vorige week uitgebreid voorstelden, meteen kennen”, legt schepen Donck uit. “Met dit initiatief willen we de leerlingen een hart onder de riem steken en hen het lokale uitgaansleven leren kennen. Nu er verscheidene versoepelingen zijn, willen we het ontmoeten en uitgaan opnieuw stimuleren en we geven de lokale horeca ook een duwtje in de rug.”

Opleiding tot barman

De zaken Sous Sol, Hemingway en Chaud in de Oostendse uitgaansbuurt, staan garant voor de mocktails. Zij brengen steeds een eigen recept aan. Op de flesjes vinden de leerlingen eveneens informatie over een opleiding tot barman. Het Economisch Huis neemt daarin het voortouw.

“De eerste 6 weken wordt een praktijkgerichte opleiding georganiseerd. Cursisten leren er de basiskennis en -technieken over koude en warme dranken. Ervaren trainers leggen uit hoe je moet shaken, hoe je drankjes perfect op smaak brengt en hoe je elke gast bedient met de grootste glimlach. Nadien volgen de geïnteresseerden een stage van 3 weken waarin ze meedraaien in een echt café. De opleiding zal plaatsvinden in Oostende in het najaar van 2021 in samenwerking met Economisch Huis, VDAB en Horeca Forma. De deelname aan de opleiding is kosteloos. Het is gericht aan mensen die werk zoeken en die een carrière willen in de horeca, maar nog te weinig ervaring hebben”, aldus schepen Verkeyn.

100 dagenviering

De 100 dagenviering is een mijlpaal waar heel wat jongeren naar uitkijken. Het is een moment waarop ze samen kunnen terugblikken op de voorbije jaren, het glas kunnen heffen op wat ze al verwezenlijkten en elkaar kunnen aanmoedigen om de laatste examenperiode in het secundair onderwijs goed af te sluiten. "Helaas strooide het coronavirus ook hier roet in het eten. Laatstejaarsstudenten krijgen dit jaar geen traditionele 100 dagenviering. Om de laatstejaarsstudenten toch enigszins in de bloemetjes te zetten, schenkt stad Oostende hen daarom deze kleine attentie en dit in samenwerking met de ‘Quality Night’-bars", legt Natacha Waldmann, schepen voor onderwijs uit.

Veilig uitgaan? Bèjagie!

Samen met de mocktails en de waardebon verspreidt Stad Oostende ook een sensibiliserende folder. Daarin vindt men allerhande informatie omtrent ‘Quality Night’ en een aantal weetjes en tips rond veilig en gezond uitgaan. Stad Oostende doet al jaren haar best om de uitgaansbuurt positief in het daglicht te stellen. De laatste jaren floreert de uitgaansbuurt. Er komen nieuwe zaken bij, huidige uitbaters renoveren, er zit een nieuwe energie in de buurt en dat wil de stad blijven ondersteunen. Ook veiligheid blijft belangrijk. Er is een goeie samenwerking tussen de uitbaters, Stad Oostende en de Lokale Politie. Op veel plaatsen hangen er camera’s en er wordt gekeken hoe in de nabije toekomst het veiligheidsgevoel verder kan verbeterd worden.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is