Voorstel: Meer private ontspanning in de publieke ruimte

Op 7 augustus 2024, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2024

N-VA Oostende komt met een voorstel voor meer ontmoetingsplaatsen op het openbaar domein en in onderbenutte groenzones.

Oostende is beperkt in oppervlakte, en heel wat inwoners hebben een beperkte buitenruimte. Het strand en de parken bieden sowieso gedeeld gebruik, maar in dicht bevolkte wijken, zoals het Westerkwartier of het Centrum is dat onvoldoende. Ook de Oostendse jeugd vraagt om meer ontmoetingsplaatsen in de buitenruimte. N-VA Oostende ging daarom op zoek naar bijkomende alternatieven.

De corona-periode heeft N-VA geleerd dat Oostende op zijn limieten botst, wat betreft ruimtelijke mogelijkheden. Onder leiding van schepen Charlotte Verkeyn werd ambulante handel mogelijk, en onder leiding van schepen Maxim Donck werden 40 babbelbanken geïnstalleerd in de publieke ruimte. Sommige banken waren zo’n succes dat ze ook werden verduurzaamd. Het verduurzamen van ontmoetingsplaatsen moet mogelijk zijn.

Een heel aantal plaatsen zijn geschikt om meer private initiatieven toe te laten. Toch wordt heel weinig toegelaten op het openbaar domein. We scannen de openbare gebouwen en denken na over dakparkjes zoals ook in andere steden, maar ook over tuinieren op onderbenutte plaatsen. In Oostende hadden we ooit al een privaat initiatief op de parkeertoren van het voormalig St.-Jozef ziekenhuis. Analoge initiatieven moeten dus zeker mogelijk zijn.

Daarnaast zijn op heel wat locaties de voetpaden breed genoeg om meer toe te laten dan enkel wat tegelwippen voor een geveltuin. Vooral in dichtbevolkte wijken kan een beperkt voortuintje soelaas bieden, zeker tijdens de zomer. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door een tijdelijke terbeschikkingstelling. Bedoeling is om de administratieve rompslomp daaromtrent sterk te minderen en vooral de publieke ruimte toegankelijke en leefbaarder te maken.

N-VA Oostende wil de komende zes jaar prioriteit maken van een aantrekkelijke publieke ruimte. Uiteraard brengt dit extra werk en onderhoud met zich mee. N-VA is hiervoor voorstander van private initiatieven waardoor er mogelijkheid van extra inzet wordt gecreëerd. Bovendien zetten zulke initiatieven aan tot meer contact met de buurt en kan op die manier het sociale weefsel verstevigd worden. Een win-win dus. Evident vergeten we het handhavingsaspect niet. Wie de nieuw gevormde openbare ruimte vernield of vervuild, wacht repressie.

N-VA wil vooral onze bewoners, diep in de Wijken, diep in de Buurten de toegang geven tot de publieke ruimte, ook daar, waar het niet steeds vanzelfsprekend is.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is