Winkeldiefstal: het beste anti-diefstalsysteem ben je zelf!

Op 23 november 2021

Winkeldiefstal is een crimineel feit waar veel handelaars mee geconfronteerd worden, ook in Oostende. Winkeldieven zijn vaak erg sluw, waardoor het voor de handelaars zeer moeilijk is om een diefstal op te merken. Stad Oostende, het Economisch Huis Oostende en het adviesbureau Crime Control slaan de handen in elkaar om samen met de lokale handelaars de preventieve strijd tegen winkeldiefstal aan te gaan.

In Oostende werden dit jaar tot nu toe 220 feiten van winkeldiefstal geregistreerd. Dit cijfer is echter een grote onderschatting van het werkelijk aantal winkeldiefstallen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat winkelcriminaliteit in België 1,9% (of 420 miljoen euro) van de totale detailhandelsomzet bedraagt. Winkeldiefstal vertegenwoordigt hierbij bijna de helft (48%) van het totale omzetverlies door winkelcriminaliteit.

“Als Stad vinden wij het belangrijk om onze lokale handelaars te ondersteunen in deze gezamenlijke strijd tegen winkeldiefstal,” stelt Schepen voor Handhaving Maxim Donck. “In de afgelopen weken vonden diverse sensibiliseringsacties plaats, waarbij we de handelaars enkele technieken hebben aangeleerd om verdachte gedragingen op te sporen en diefstal te voorkomen. De nadruk lag hierbij op het stimuleren van een proactieve houding. Vandaar ook het campagnebeeld: we kunnen alles beveiligen met labels, tags of barcodes, tot een vis toe, maar het beste anti-diefstalsysteem zijn de handelaars zelf!”

Kick-off sessie en 'mystery thieves'

In samenwerking met het Economisch Huis Oostende en het gespecialiseerd trainings-en adviesbureau Crime Control werd een kick-off sessie georganiseerd. Daarin werd aangetoond hoe winkeldieven te werk gaan en hoe de handelaar hierop kan inspelen. In een volgende fase werden gedurende enkele dagen mystery thieves op pad gestuurd in de winkelstraten.

“Een mystery thief hanteert de meest voorkomende diefstaltechnieken en test deze uit,” legt Kris Van Limbergen van Crime Control uit. “Wij werken vaak in opdracht van winkelketens. Dat we dit keer konden samenwerken met een volledige stad was voor ons een uniek project, dat door alle partijen positief wordt geëvalueerd."

Tijdens de actie werden 13 winkels bezocht uit verschillende sectoren. Meerdere diefstaltechnieken werden uitgetest, van manipulatie van alarmsystemen tot wisseltrucs aan de kassa. Bij het toepassen van sommige technieken was het mogelijk om een diefstal te simuleren. Andere toegepaste technieken mislukten dan weer door de oplettende houding van de handelaars.

“Het project ging van start in de Adolf Buylstraat en de omliggende winkelstraten. We kozen voor deze omgeving op basis van enkele objectieve criteria, zoals de omvang van het gebied, de beheersbaarheid en de aanwezigheid van verschillende soorten handelaars,” legt Schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn uit. “In de toekomst willen we dit project uitbreiden naar alle handelaars in Oostende. Preventieve tips zullen verder gedeeld worden via het Economisch Huis Oostende en via Stad Oostende. We moeten blijven inzetten op deze problematiek en de nodige ondersteuning bieden aan onze lokale handelaars.”

Voor meer informatie kunnen handelaars steeds terecht bij de diefstalpreventieadviseur van de Stad Oostende via 059/25 86 11 of celine.david [at] oostende.be.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is