U bent hier
Oostendse maatwerkbedrijven richten werkgeversassociatie Lavoro op
In Oostende slaan drie maatwerkbedrijven de handen in elkaar met de oprichting van een werkgeversassociatie onder de noemer Lavoro. Dit moet het de maatwerkbedrijven mogelijk maken hun werking op elkaar af te stemmen. Stad Oostende investeert 100.000 euro in de opstart van Lavoro om zo de sociale economie van Oostende verder te ondersteunen en uit te breiden.
Maatwerkbedrijven zijn ondernemingen die mensen tewerkstellen die niet op de gewone arbeidsmarkt terecht kunnen. Maatwerkbedrijven zoeken naar werk voor hun werknemers en proberen om zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag te krijgen. Ook in Oostende zijn er vier dergelijke bedrijven actief.
Niet alleen hebben deze ondernemingen een belangrijke maatschappelijke functie, maar ze spelen een cruciale rol in de West-Vlaamse economie. Bijna de helft van alle West-Vlaamse bedrijven met meer dan tien werknemers zijn gelinkt aan een maatwerkbedrijf, als leverancier of als klant.
Uniek in Vlaanderen
Met de oprichting van een werkgeversassociatie willen drie Oostendse maatwerkbedrijven, namelijk de Oesterbank vzw, de Kringwinkel Kust vzw en de Duinenwacht vzw, werken aan een samenwerking die de werknemers en Stad Oostende ten goede komt. Lavoro is uniek in Vlaanderen en moet zorgen voor een duidelijke en vlotte werkwijze rond verschillende thema’s. Stad Oostende investeert 100.000 euro in de opstart van Lavoro. De werkgeversassociatie is een goedgekeurd project dat kadert binnen de projectoproep sociale economie van stad Oostende.
Op die manier kunnen de bedrijven onder meer het opleidingsaanbod op elkaar afstemmen, een kwaliteitsbeleid opzetten en gezamenlijke opdrachten aannemen waarbij doelgroepwerknemers gericht worden ingezet. Bovendien hopen de bedrijven om hiermee heldere communicatie te ontwikkelen rond het unieke karakter van de sociale economie en haar maatschappelijke én economische meerwaarde op individueel en collectief niveau. Verder kunnen de drie Oostendse spelers de Vlaamse ondersteuningspremie (VOP) doelgericht inzetten.
"Dankzij de actieve rol die stad Oostende wil opnemen in de sociale economie, kan een uniek concept als de werkgeversassociatie tussen Oostendse maatwerkbedrijven tot stand komen. Deze intense samenwerking zou niet enkel extra tewerkstellingsplaatsen als resultaat moeten hebben, maar zorgt ook voor het optimaliseren van het doorstroombeleid, kwaliteitsbeleid, opleidingsbeleid en communicatiebeleid. Dit kan ervoor zorgen dat meer mensen op hun eigen maat aan de slag kunnen of blijven", legt Schepen Verkeyn uit.
Barometer sociale economie
Daarnaast willen de maatwerkbedrijven een barometer voor de sociale economie realiseren. Door de samenwerking kan de instroom van het aantal werknemers, het aantal niet-ingevulde plaatsen, het aantal noodzakelijke doelgroepwerknemers om taken goed te kunnen uitvoeren en de nood aan begeleiding beter gemeten worden.
Tot slot zal de associatie acties opzetten om de sociale economie te verbeteren. Er zal bijvoorbeeld meer aandacht voor de evolutie van competenties van de doelgroepmedewerkers zijn. Het initiatief opent dan ook mogelijkheden voor samenwerkingen met maatwerkbedrijven buiten de regio Oostende.